AMANDMANI NA PRORAČUN

Sanader: Deficit će biti ispod 1 posto

10.12.2008 u 11:54

Bionic
Reading

U naporima da se državni proračun za 2009. dodatno uravnoteži, Vlada će amandmanima na proračun pokušati učiniti sve da deficit bude ispod 1 posto BDP-a, najavio je premijer Sanader, predstavljajući u Saboru prijedlog proračuna za iduću godinu

'Vlada time šalje jasnu poruku da Hrvatska može upravljati javnim financijama i u kriznim vremenima', poručio je premijer zastupnicima, pozvavši ih da podrže predloženi proračun, koji se, naglasio je, pripremao u okolnostima globalnih tektonskih ekonomskih i financijskih poremećaja. Istaknuo je kako Hrvatsku, kao i ostatak svijeta, u 2009. očekuju brojni izazovi, da svjetska ekonomija izlazi s projekcijama o značajnijem usporavanju gospodarskog rasta pa i stagnacije u članicama EU koje su najveći hrvatski trgovinski partneri i iz njih dolazi najviše turista.

Sanader je kazao da zbog tih uvjeta Vlada u idućoj godini planira gospodarski rast od 2 posto, da fiskalna politika, koja će i dalje biti u fokusu ekonomske politike, ostaje usmjerena na smanjenje deficita, uz smanjenje prihoda na koje se Vlada pripremila, povećavajući proračunske prihode prijašnjih godina. Poručio je da je Vlada pokazala kako s manjom potrošnjom, uz jasno iskazane prioritete i kvalitetne programe, može ostvariti gospodarske projekte i udovoljiti potrebama stanovništva, izdvajati za ravnomjerni regionalni razvoj, poticati znanje i izvrsnost, rast investicija, informatizaciju, ulagati u poljoprivredu i ruralni razvoj.

Naglasio je da je udar svjetske financijske krize Vlada dočekala dobro pripremljena, da je pravilnim odlukama izbjegla veće financijske turbulencije, te da i dalje pomno prati događaje i priprema projekt poticaja za razvoj izvozne konkurentnosti te malog i srednjeg poduzetništva. 'Vlada može utjecati na negativna kretanja i očuvati stabilnost', dodao je Sanader, istaknuvši kako će u 2009. biti očuvana sva stečena prava, a zakonska prava osigurana.

Napomenuo je da se proračun pripremao u uvjetima sindikalnog odbijanja predložene odgode rasta plaća u 2009., istaknuvši kako je Vlada i u tim pregovorima sa sindikatima i poslodavcima potvrdila razvoj socijalno-tržišnog gospodarstva u kojemu socijalni partneri ravnopravno sudjeluju u kreiranju politike i za to snose odgovornost. 'Za nas socijalni dijalog nije nekakva floskula, nego ozbiljno zajedničko promišljanje budućnosti', naglasio je Sanader.

Poručio je i da Vlada, unatoč krizi, kreće u sveobuhvatnu reformu zdravstva, da usprkos smanjenju potrošnje neće dopustiti da građani, posebno oni najsiromašniji, snose najveći teret financijske krize - proračunom je predviđeno 1,8 milijardi kuna za mirovine i socijalna davanja. Nastavlja se, kaže, i s kapitalnim ulaganjima kao pretpostavkom gospodarskog rasta, iako se neki projekti u 2009. neće moći ostvariti u planiranom obujmu.

'Iduća godina neće biti jednostavna, očekuju nas brojni izazovi, ali i važni uspjesi, ulazak u NATO i očekivani završetak pregovora s EU, što je težak cilj, ali ne i neostvariv', kazao je Sanader, uvjeren kako će ta dva glavna vanjskopolitička cilja dati važan poticaj razvoju Hrvatske i boljem životu građana.