PISMO NAMJERE

Čermak želi pokrenuti proizvodnju u Diokiju

14.12.2012 u 13:33

Bionic
Reading

Tvrtka generala Ivana Čermaka Crodux plin uputila je pismo namjere u kojem iskazuje interes za pokretanje proizvodnje polistirena u pogonima Diokija na zagrebačkom Žitnjaku, koji su zatvoreni u listopadu

'Slijedom započetih procesa operativnog, financijskog i vlasničkog restrukturiranja društva Dioki i povezanih društava, obavještavamo investitore da je zaprimljeno pismo namjere u kojem društvo Crodux Plin izražava svoj interes za uspostavom suradnje s Dioki, i to vezano uz proizvodnju polistirena u PJ Doki te razvoj novih projekata na proizvodnoj lokaciji Društva', navodi se u priopćenju Diokija objavljenom putem Zagrebačke burze.

Crodux Plin je upoznat s tehnološkim i komercijalnim potencijalima proizvodnih pogona Društva te postoji interes da se u kratkom roku, a odmah po završetku pregovora i potpisivanju ugovora o suradnji, pokrene proizvodnja kako je predviđeno planom operativnog restrukturiranja društva, navodi se u priopćenju Diokija.

Interes za preuzimanje Diokija Čermak je objavio još u studenom prošle godine, ali se povukao nakon što vjerovnici nisu prihvatili njegov plan restrukturiranja.

Prema informacijama iz Diokija, proizvodnja polistirena za sada je jedina isplativa u pogonu na Žitnjaku, a lanac etan - etilen - polietilen koji je nekad bio okosnica proizvodnje i opstanka Dioki grupe neisplativ je zbog visokih ulaznih troškova odnosno cijena goriva i sirovine.

Sirovina za polistiren, stiren se uvozi, a u Diokiju je moguće godišnje proizvesti 50 tisuća tona polistirena, poluproizvoda koji se upotrebljava u proizvodnji stiropora i izolacijskih materijala, plastičnog posuđa, CD i DVD kućišta, kućišta za detektore dima itd.

Kako se neslužbeno doznaje u Diokiju, realiziraju li se planovi vezano uz pismo i pokretanje proizvodnje polistirena, nakon toga bi na Žitnjaku za oko šest mjeseci mogla biti pokrenuta i proizvodnja ekspandirajućeg polistirena te bi tako na toj lokaciji radila dva pogona.

To međutim neće biti dovoljno da zaposli sve Diokijeve radnike, kojih, prema neslužbenim informacijama iz tvrtke, 310 ide na burzu, a 110 ostaje