OBJAVLJEN REGISTAR

U investicijama najviše podbacili Hrvatske šume, JANAF i HŽ

13.11.2012 u 22:11

Bionic
Reading

Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija objavio je na svojoj web stranici stanje investicija osam javnih društava i Ina grupe. Osim brojčanih podataka o realizaciji investicija u odnosu na plan, navedeni su i problemi i prepreke s kojima su suočeni pojedini projekti

Trenutno zbroj ugovorene vrijednosti projekata i vrijednosti projekata u postupku javne nabave ukazuje da će krajem 2012. godine biti dostignuta realizacija veća od 1,32 milijarde eura, što predstavlja 81 posto maksimalnog Vladinog plana usvojenog u veljači. Pritom se napominje da navedenim vrijednostima treba pridodati i podatke o realizaciji projekata Ina grupe.

U odnosu na inicijalne planove najveći pomak napravile su Hrvatske vode i HEP grupa dok su najviše podbacili Hrvatske šume, Jadranski naftovod i HŽ.

Što se tiče problema i prepreka u realizaciji investicija ima ih podosta. Kod Hrvatskih autocesta u zastoju radovi na dionicama Dalmatine vrijedni 60,6 milijuna eura na kojima je glavni izvođač posrnula građevinska tvrtka Konstruktor. Tri godine je u zastoju dionica sisačke autoceste od Jakuševca do Velike Gorice zbog sporosti u rješavanju predmeta od strane zagrebačkog gradskog Ureda za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

S Konstruktorom problema imaju i Hrvatske ceste, koje traže novog glavnog izvođača za dionice cesta Majdan Jamani Klis i Plano Split. Zbog otežanog otkupa zemljišta i arheoloških istraživanja usporeni su radovi na južnoj obilaznici Osijeka, cesti Velika Gorica - Kosnica, denivelaciji u Bibinju te spojnoj cesti Brest - Petrinja. Zbog izgradnje obrambenih nasipa zaustavljeni su radovi na cesti Vukmanički Cerovac.

Velikih problema u realizaciji zacrtanog investicijskog ciklusa ima i HEP. Kasne radovi na pet velikih projekata – termoelektrana Sisak, program Dubrovnik, trafostanica Ferenščica, termoelektrana Plomin C i hidroelektrana Ombla.

Najviše kasni realizacije projekta TE Sisak. Rok primopredaje ove termoelektrane pomaknut je za 32 mjeseca (s veljače 2011. na listopad 2013). Do prolongacije je došlo zbog kašnjenja u isporuci opreme od strane ruskog isporučitelja i niza dodatnih radova na prepravkama neadekvatno isporučene opreme. Ruski isporučitelj obvezao se isporučiti opremu u 2013, a u slučaju novog neispunjavanja ugovora moguć je arbitražni postupak.

Realizacija spornih energetskih projekata TE Plomin C i HE Ombla prolongirana je za 2013. godinu zbog neriješenih studija izvodivosti.

U registru su pobrojani i projekti Javno-privatnog partnerstva te projekti iz programa energetske obnove zgrada javnog sektora.