GORAN RADMAN:

'Hrvatska zaostaje za zemljama u tranziciji'

15.05.2009 u 11:38

Bionic
Reading

'Hrvatska ne samo da stagnira, nego i zaostaje za zemljama u tranziciji', poručio je Goran Radman iz Nacionalnog vijeća za konkurentnost na Pliva Business Forumu koji se danas održava u Zagrebu

Da bi se ostvarila konkurentnost hrvatskog gospodarstva, Radman je pobrojao koje sve prepreke treba preskočiti na tom putu. Prema njegovim riječima, jedna od ključnih točaka je nužnost smanjivanja javnih izdataka u BDP-u i povećanje učinkovitost javne uprave.

Istaknuo je i potrebu za modernizacijom i restrukturiranjem obrazovanja ulaskom privatnog sektora u to područje. Naglasio je i nužnost okretanja prema izvozu te poticanje ulaganja u strateška područja kao što su poljoprivreda i prehrana, ICT, turizam i energetika.

Prema Radmanu, glavni krivci za slabu konkurentnost hrvatskog gospodarstava su: nizak postotak radnog sposobnog stanovništva (samo 36 posto, u Sloveniji 50 posto), nezadovoljavajuća struktura investicija (novac je išao u neproizvodne sektore bez utjecaja na izvoz) i visok trošak rada, što opterećuje proizvod koji ima ambiciju biti izvezen.

U Hrvatskoj je nedostatan broj visoko obrazovanih, samo 33 od tisuću mladih s uspjehom završi školovanje, istaknuo je Radman, iako je posljednjih godina zabilježen pozitivan pomak zbog ulaska privatnog kapitala u sektor obrazovanja.