ZBOG GRČKE I ŠPANJOLSKE

Euro pada veći treći tjedan zaredom

20.05.2012 u 09:18

Bionic
Reading

Pod pritiskom grčke političke krize i zabrinutosti za španjolski financijski sustav, na valutnim je tržištima tečaj eura pao i prošloga tjedna, već trećega zaredom, pa je u odnosu na američku valutu zaronio na najnižu razinu u četiri mjeseca

Cijena eura prema američkoj valuti pala je prošloga tjedna 1,07 posto, na 1,2780 dolara, a u jednom je trenutku zaronila na samo 1,2640 dolara, najnižu razinu od polovice siječnja.

U odnosu na japansku valutu, tečaj eura potonuo je 2,19 posto, na 100,99 jena. Tijekom tjedna zaronio je i na najnižu razinu od početka veljače, 100,17 jena.

I američka je valuta prošloga tjedna oslabila prema japanskoj, pa je cijena dolara pala 1,13 posto, na 79,02 jena.

Euro je bio pod pritiskom od samog početka tjedna, kada je postalo jasno da niti jedna od vodećih grčkih stranaka ne može formirati koalicijsku vladu.

Ulagači se plaše da će na novim parlamentarnim izborima 17. lipnja većinu glasova dobiti lijevo orijentirane stranke nesklone oštrim mjerama štednje, što bi vodilo izlasku Grčke iz eurozone, a to bi naštetilo cjelokupnom bloku.

'Nije glavni problem taj što bi Grčka izašla iz eurozone, već domino efekt koji bi to izazvalo', kazao je John Bearman, strateg u tvrtki Thomas Miller Investment.

Glavobolju ulagačima zadaje i nezavidna situacija u Španjolskoj, nakon medijskih napisa da su klijenti tamošnje banke Bankia, koja je nedavno djelomice nacionalizirana, povukli više od milijardu eura sa svojih računa u proteklih tjedan dana.

Agencija Moody's snizila je, pak, rejtinge 16 španjolskih banaka, navodeći kao razlog goleme gubitke na državnim dugovima. Zbog svega toga prinosi na španjolske 10-godišnje obveznice ponovno su preskočili zabrinjavajuću razinu od šest posto.

Takav razvoj situacije ojačao je zabrinutost među ulagačima zbog izostanka odlučnog plana za rješavanje produbljene krize u regiji.

'Ako Grčka nije razlog zbog kojeg prodajemo eure, onda je to Španjolska. Ulagači očekuju nove loše vijesti i zabrinuti su, jer se čini da rješenja nema na vidiku', kazao je Lutz Karpowitz, valutni analitičar u Commerzbanku.

Zbog te nesigurnosti, ulagači su prednost dali valutama kao što su dolar i jen koje percipiraju sigurnim utočištima za ulaganja u nesigurna vremena. Valutni stratezi kažu da će euro ostati ranjiv na daljnje loše vijesti iz eurozone i na putu je da testira najniže razine u ovoj godini.