LINIĆEVA 'OLAKŠICA'

Poduzetnicima krediti s tri posto kamate i dvije godine počeka

17.05.2012 u 12:45

Bionic
Reading

Vlada je danas donijela i dodatne mjere na već postojeću odluku o davanju kredita za poduzetnike u cilju poticanja gospodarskog razvoja. Ministar financija Slavko Linić rekao je da će poduzetnici svoje kredite po modelima A i A+ moći otplaćivati čak pet godina, za razliku od dosadašnje odredbe o tri godine

Linić je podsjetio da je bivša vlada 2010. uvela mjeru kreditiranja poduzetnika po modelima A i A+ te da je po njima odobreno 1.018 kredita koji ukupno iznose nešto manje od pet milijardi kuna.

U tim kreditima sudjeluju poslovne banke s udjelom od dvije trećine te HBOR s jednom trećinom iznosa. Kamata na takve kredite do sada je bila oko 4,9 posto, uz otplatu na tri godine s jednom godinom počeka.

Linić je danas predložio dodatne mjere koje bi rok otplate produžile na pet godina, dok bi se 'grace period' (odgoda početka otplate kredita) mogao produžiti na dvije godine. 

U 2012. godini očekuje se da će HBOR i poslovne banke izdvojiti osam milijardi kuna posebnih sredstava za ovakve kredite, uz prosječnu kamatu od tri posto.

'Ovime šaljemo jasnu poruku poduzetnicima da im omogućujemopristup jeftinijim kreditnim sredstvima', rekao je Linić i dodao da ovim programom poduzetnici imaju bolje uvjete zaduživanja od države.

Na pitanje nakon sjednice Vlade, kako može biti siguran da će poduzetnici novac iz tih kredita ulagati u nova radna mjesta, a da neće samo otplaćivati stare dugove, Linić je rekao: 'Samo 30 posto može ići za vraćanje starih obaveza, ostalo mora biti uloženo u financiranje proizvodnje i nove projekte. Inzistiramo da to budu izvozni programi, bitno je da se otvaraju nova radna mjesta.'