ZLATKO KORAČEVIĆ

'Čačićev centar za energetiku neće biti novi namet HEP-u'

25.04.2012 u 12:25

Bionic
Reading

Informaciju da će se Čačićev Centar za energetiku financirati kroz postotak od prihoda javnih poduzeća iz energetskog sektora, kao novi parafiskalni namet, opovrgnuo nam je predsjednik uprave HEP-a Zlatko Koračević

Nakon što je Večernji list objavio da su uprave javnih poduzeća energetskog sektora neugodno iznenađene, jer su im stigli nacrti ugovora u kojima od njih Centar za energetiku traži paušalnu godišnju naknadu koja iznosi 0,2 posto godišnjeg prihoda, zatražili smo komentar u HEP-u.

'U HEP nije došao takav zahtjev, još se razrađuje model financiranja. Neozbiljno bi sada bilo spekulirati kako će točno biti, ali ono što je sigurno jest to da financiranje Centra za energetiku mora proizići iz uštede, a ne da to energetskim tvrtkama bude novi namet', kazao je Zlatko Koračević za tportal, HNS-ovac koji je u veljači preuzeo vođenje HEP-a.

O Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija, koji novinari najčešće zovu 'Čačićev centar za energetiku', Koračević govori vrlo pohvalno. 'Vlada je prepoznala potrebu za obnavljanjem energetskog sektora i zato je formirala Centar. Bitno je da mi iskoristimo sinergiju i da se kroz investicije u energetici razvija i domaća industrija', rekao je.

Čačićev centar za energetiku koji vodi Dragan Marčinko, bivši šef PIK-a Vrbovec, još se ekipira. Nedavno smo objavili da preko oglasa traži dvanaest stručnjaka. Za početak rada ove agencije iz proračuna je osigurano milijun kuna, a ideja je da se s vremenom počne financirati iz investicijskih projekata.