ŠTRAJK U MONTERU

Posla puno, novca nigdje, radimo za 'brokve'!

11.04.2012 u 12:06

Bionic
Reading

Zbog neisplata deset plaća i neuspješnih pregovora s poslodavcima, jutros u osam sati počeo je štrajk u splitskoj tvrtki Monter. Poznata splitska tvrtka za projektiranje s tradicijom dugom 64 godine posljednjih petnaest godina povezuje se s Brunom Orešarom, koji pak tvrdi da s tom tvrtkom nema nikakve vlasničke veze

Sindikalna povjerenica Marijana Kolak tvrdi da je ropast Montera ogledni primjer neodrživog i nakaradnog poslovnog modela kakav se, uz preušutni pristanak institucija, uredno njegovao u Hrvatskoj u posljednja dva desetljeća.

Marijana Kolak

'Brojni poslovi koji su odrađeni u posljednje dvije godine nisu bili plaćeni Monteru, nego su bili prebijanje dugova poslodavca s dobavljačima. Dug resorta Novi prema Monteru je veći od 35 milijuna kuna i to je veliki iznos za tvrtku sa 60 zaposlenika. Posao na gradnji distributivnog centra Konzuma koji je odrađen u Dugopolju bio je vrijedan oko 12 milijuna kuna i to su isto tako bili stari dugovi', kaže Kolak.

Sindikalna povjerenica napominje da Bruno Orešar zapravo nije više većinski vlasnik u Monteru, kao što nije ni u Jadrankamenu, ali je svakako i dalje glavni čovjek u pozadini. Od zaposlenika doznajemo da je tvrtka u petnaest posljednjih godina samo jednom isplatila plaću propisno i na vrijeme, a sve drugo je bilo odgađanje, zatezanje i prazna obećanja, tako da sada oni potražuju ukupno deset plaća.

U Monteru se pitaju kako je bilo moguće da tvrtka već godinama duguje porez te obaveze prema zdravstvenom i mirovinskom osiguranju. Po njihovom mišljenju, riječ je u kriminalu na koji su institucije trebale reagirati. Oni već 14 mjeseci upozoravaju poslodavce na te činjenice, nadali su se rješenju, ali sada neće odustati od svojih potraživanja. Štrajk se nastavlja do daljnjeg. Marijana Kolak ističe da su 60 zaposlenika, među kojima je 49 članova sindikata, spremni i na razuman kompromis, ali ne i na odugovlačenje i nastavak varanja radnika.

Posla za Monter ima, tvrtka je trenutno uključena u tri projekta, dovršetak zgrade Lazarica, na gradnji kokošarnika u Tijarici i kao jedan od podizvođača na projektu gradnje zapadne obale u splitskoj gradskoj luci. No i ti poslovi su opet predstavljeni kao odrađivanje starih dugova. Sindikalna povjerenica navodi da se dugovi odrađuju selektivno, pa se dugovanja prema nekim dobavljačima servisiraju uredno, prema nekima nikada. To ovisi o privatnim preferencijama i vezama. Kolak se pita i zašto direktor Ante Katura nije pokrenuo tužbu protiv resorta Novi zbog dugovanja.