GUBITAK OD 2 MLRD. FRANAKA

UBS ukida 8.700 radnih mjesta do 2010.

15.04.2009 u 11:22

Bionic
Reading

Švicarski bankovni div UBS u srijedu je izvijestio da je prvo tromjesečje zaključio s gubitkom od gotovo dvije milijarde švicarskih franaka (1,7 milijardi dolara), te je najavio ukidanje 8.700 radnih mjesta do 2010. u svojim operacijama diljem svijeta.

'Nažalost, zasad nisam u mogućnosti ponuditi nikakvu dobru vijest', kazao je Oswald Grubel, na mjestu izvršnog direktora UBS Grupe od veljače ove godine.

Većina novih gubitaka rezultat je novih otpisa i odljeva novca u dijelu poslovanja s upravljanjem imovinom, djelatnosti u kojoj švicarska banka drži primat u svijetu.

Kako bi uštedio 3,5 milijarde do četiri milijarde franaka u idućoj godini, UBS je najavio smanjenje broja zaposlenih s ukupno 76.200 na 67.500. Dio otkaza švicarska banka podijelit će u matičnoj zemlji.

U 2008. UBS je pretrpio gubitke veće od 20 milijardi franaka a dosad je već najavio ukidanje više od 11 tisuća radnih mjesta.

Ta je banka najteže pogođena otpisima u Europi i dovedena u poziciju da ga mora spašavati švicarska vlada i središnja banka a sada objavila i kako namjerava i dalje smanjivati izloženost riziku i usredotočiti se na osnovno poslovanje upravljanja bogatstvom.

Veliki gubitci švicarske banke proizišli su iz rizičnih ulaganja, pri čemu se dio njih odnosi na američko tržište nekretnina, na koje otpadaju otpisi imovine u vrijednosti oko 50 milijardi dolara.