INA DOBIVA KONKURENCIJU

Četiri tvrtke u utrci za naftu u sjevernoj Hrvatskoj

29.12.2011 u 15:07

Bionic
Reading

Domaća naftna kompanija Ina, ruski Zarubežnjeft, talijanski Vis-Viridis te Central European Oil Company (CEOC) registriran u Londonu i Zagrebu natječu se za istraživanje nafte i plina u sjevernoj Hrvatskoj, a pobjednik natječaja mogao bi uložiti do 3 milijarde eura, rekle su Banka magazinu dvije osobe upoznate s natječajem

Tehnička hrvatska vlada je 5. prosinca, dan nakon parlamentarnih izbora, otvorila međunarodni natječaj za istraživanje nafte i plina kojim se nude prava na 14 istražnih prostora, koji se protežu od zapadne granice sa Slovenijom do istočne granice sa Srbijom

Javnim natječajem, objavljenim u Narodnim novinama, službenom glasilu Republike Hrvatske, strane kompanije prvi put od osamostaljenja Hrvatske dobivaju priliku traženja i proizvodnje nafte na hrvatskom teritoriju.

Dosad je Ina imala ekskluzivna prava naslijeđena iz bivše Jugoslavije. No zbog zanemarivanja istražnih radova Vlada joj je u kolovozu oduzela istražne koncesije u sjevernoj Hrvatskoj te raspisala međunarodni natječaj.

PONUDE DO 5. SIJEČNJA

Ponude se primaju još osam dana, odnosno do 5. siječnja, a natječajnu dokumentaciju u Ministarstvu gospodarstva, neslužbeno doznaje Banka, otkupile su za 5.000 kuna Ina, Zarubežnjeft, Vis-Viridis i CEOC. Dokumentacija sadrži snimke terena, njegovo stanje te popis i obilježje objekata poput parkova prirode. Još ranije su se o uvjetima dobivanja koncesija interesirale hrvatska Geofizika, Naftna industrija Srbije (NIS), u vlasništvu ruskog Gazprom Njefta, tri mađarske te jedna kanadska tvrtka.

Uvjeti navedeni u natječaju traže od kompanija cjelovit program istražnih radova po vrsti i obujmu te plan radova koji će biti izvedeni u prvoj godini istraživanja, rok do kada se namjerava obaviti istraživanje, iznos novca koji će biti uložen te plan sanacije po završetku radova. Tvrtke moraju u obliku bankovne garancije dostaviti 5 posto ukupnog novčanog iznosa. Odobrenja za radove daju se na pet godina.

Proizvodnja nafte u Hrvatskoj kontinuirano pada. Dok je 2003. iznosila 725.333 tona, u prvih devet mjeseci proizvedeno je 343.000 tona, podatak je s internetske stranice Ine. Proizvodnja u prvih devet mjeseci 4,7 posto je manja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Razlog pada je iscrpljenost postojećih naftnih polja te nedovoljna ulaganja u otkrivanje i razvoj novih.