VLADA RECESIJA

I Moody’s snizio rejting Japana

24.08.2011 u 09:21

Bionic
Reading

Novi rejting je za tri stupnja ispod vrhunskog Moody’sova rejtinga – Aaa. Još u svibnju Moody’s je upozorio da bi mogao sniziti japanski rejting, jer zemlja je ponovno kliznula u recesiju nakon razornog potresa i tsunamija u ožujku

Agencija za izdavanje kreditnih rejtinga Moody’s Investor Service snizila je danas kreditni rejting Japana, navevši kao razlog slabe izglede za gospodarski rast, golemu zaduženost države i stalnu političku nestabilnost.

Moody’s je snizio je snizio rejting japanskim državnim obveznicama s Aa2 na Aa3. Novi rejting je za tri stupnja ispod vrhunskog Moody’sova rejtinga – Aaa. Daljnji izgledi za rejting su stabilni, naveo je Moody’s u svom priopćenju.

Ovim potezom Moody’sov rejting za Japan usklađen je s onim ostalih najvažnijih agencija za kreditni rejting u svijetu. I Standard & Poor’s i Fitch, naime, drže rejting Japana tri stupnja ispod vrhunskoga

Još u svibnju Moody’s je upozorio da bi mogao sniziti japanski rejting, jer je to treće po veličini gospodarstvo u svijetu ponovno kliznulo u recesiju nakon razornog potresa i tsunamija u ožujku.

Česte promjene u administraciji, pak, onemogućuju japanskoj vladi usvajanje učinkovitih dugoročnih gospodarskih i fiskalnih politika, napominje Moody's.