PREMIJERKINA SAVJETNICA ŠVALJEK

'Vladin program oporavka došao je prekasno'

08.06.2011 u 12:41

Bionic
Reading

Zlatna bilanca Fine za najuspješnijeg poduzetnika u prošloj godini pripala je zagrebačkom hotelu Dubrovnik. Nagrade najuspješnijim poduzetnicima u 14 kategorija, prema strogo utvrđenim ekonomskim i financijskim kriterijima, dodijeljene su u sklopu Fina foruma koji je održan u zagrebačkom hotelu Westin

Uoči dodjele nagrada Sandra Švaljek, ravnateljica Ekonomskog instituta i premijerkina savjetnica, prokomentirala je gospodarske trendove u prošloj godini te iznijela očekivanja za 2011. Naglasila je da je prošla godina bila druga zaredom u kojoj je ostvarena negativna stopa rasta. 'Slikom ukupnog gospodarstva dominiralo je daljnje pogoršanje trendova na tržištu rada, daljnje smanjenje industrijske proizvodnje, pad investicija jednako intenzivan kao i 2009, slabljenje osobne potrošnje, vrlo niska razina inozemnih ulaganja i priljeva kapitala te porast fiskalne neravnoteže', rekla je Švaljek, dodajući da su negativni trendovi nastavljeni unatoč donošenju sveobuhvatnog programa ekonomskog oporavka.

Istaknula je da program nije dao pozitivne učinke zato što je došao prekasno pa mjere nisu bile dovoljne da isprave posljedice godina pogrešnoga makroekonomskog upravljanja. 'Dodatni razlog neuspjeha je nepostojanje političkog konsenzusa, zbog čega se odustalo od nekih važnih mjera', smatra Švaljek, navodeći i neke pozitivne učinke mjera poput centraliziranja javne nabave te zamrzavanja mirovina i plaća u državnim službama.

'Pozitivni učinci pojedinih mjera, poput onih iz 'mini mirovinske reforme' te donošenja Zakona o fiskalnoj odgovornosti, trebali bi se osjetiti u narednom razdoblju', naglasila je Švaljek dodajući da mnoge elemente programa, među kojima su restrukturiranje državnih poduzeća, ubrzavanje privatizacije, revizija sustava državnih potpora i fleksibilizacija radnog zakonodavstva, tek treba početi provoditi.

Komentirajući rezultate poslovanja 1000 najvećih hrvatskih poduzetnika, Švaljek je istaknula da oni ukazuju na pozitivne promjene u gospodarskoj strukturi. 'Posebno je značajno jačanje konkurentnosti na inozemnim tržištima, na što upućuje rast izvoza i pozitivna vanjskotrgovinska bilanca', zaključila je Švaljek.

Laureat treće dodjele Finine nagrade Zlatna bilanca je zagrebački hotel Dubrovnik, kojem je u ruke otišla nagrada za najuspješniju tvrtku 2010. godine. Preuzimajući nagradu u ime ovog 'butik' hotela u vlasništvu hrvatskih iseljenika, predsjednica Uprave Suzana Marić naglasila je kako se nada da će i sljedeće godine dobiti ovu nagradu i u konačnici biti najbolji hotel u Zagrebu.

Finine nagrade dodijeljene su i poduzećima u 11 kategorija prema djelatnostima. Poduzetnici su rangirani prema profitabilnosti, likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti i ekonomičnosti.

Među nagrađenim tvrtkama posebno su se istaknula zagrebačka tvrtka Termo servis koja je treći put uzastopno osvojila Zlatnu bilancu u segmentu energetike. Tvrtka Cezar iz grupacije CIOS nagrađena je drugi put kao najuspješnija u segmentu opskrbe vodom i zbrinjavanju otpada.

Nagrađeni su još i novogradiška tvrtka Poljoprivredno-prehrambeni kompleks u segmentu poljoprivrede, Pag 91 u segmentu rudarstva i vađenja, Pab Akrapović u sektoru prerađivačke industrije, Mik-Eling iz djelatnosti građevinarstva, Jak iz područja trgovine, Croatia Pilot za prijevoz i skladištenje, Ekobit iz segmenta informacija i komunikacija te Zagrebačke otpadne vode iz djelatnosti stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti.