USPJEŠNI PODUZETNICI

Dodijeljene Zlatne bilance, Uber sveukupni pobjednik

27.06.2023 u 21:39

Bionic
Reading

Fina je u utorak navečer dodijelila Zlatnu bilancu najboljim hrvatskim tvrtkama, a sveukupni pobjednik i dobitnik Zlatne bilance za najuspješnijeg poduzetnika prema kreditnom rejtingu u 2022. godini je tehnološka tvrtka Uber, široj javnosti poznatija i kao SeekandHit.

Financijska agencija (Fina) je Zlatne bilance najuspješnijim poduzetnicima uručila po petnaesti puta, a dodijeljeno je ukupno 17 nagrada - 11 Zlatnih bilanci najuspješnijim tvrtkama u pojedinim djelatnostima i šest Zlatnih bilanci za posebne kategorije, kao i jedno priznanje za izvrsnost u kontinuitetu poslovanja.

Finini analitičari preciznom metodologijom i izračunima te na temelju godišnjih financijskih izvještaja dolaze do podataka o najuspješnijim tvrtkama, a ove godine je analizirano više od 142.000 poslovnih subjekata, pri čemu ih je u konkurenciju za nagrade ušlo 4.381.

Nagrade se dodjeljuju prema ukupnom rangu dobivenom rangiranjem 11 financijskih pokazatelja u pet kategorija - prema pokazateljima profitabilnosti, likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti i ekonomičnosti. Pritom, ukupni pobjednik ima najvišu ocjenu kreditnog rejtinga prema priznatim svjetskim standardima (usklađeno s Basel III smjernicama i MSFI 9 računovodstvenim standardom).

  • +121
Svečana dodjela nagrada Zlatna bilanca Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

Kako je objavljeno na svečanoj dodjeli u zagrebačkom hotelu Esplanade, sveukupni je pobjednik i dobitnik Zlatne bilance za najuspješnijeg poduzetnika prema kreditnom rejtingu u 2022. godini tvrtka Uber d.o.o. sa sjedištem u Vinišću u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja je ujedno i dobitnik Zlatne bilance za najbolju tvrtku u kategoriji informacije i komunikacije.

Najuspješniji dugovječni poduzetnik je Fero-Term iz Donjeg Stupnika, najuspješniji novi poduzetnik IT tvrtka Porsche Digital Croatia, najveći privatni poduzetnik po ukupnom prihodu je Prvo plinarsko društvo, nagrada za najuspješniju banku pripala je Zagrebačkoj banci, a za najbrže rastuću tvrtku IT tvrtki Q.

Kada je riječ o Zlatnim bilancama dodijeljenima za pojedine djelatnosti, u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu pripala je Ilić - Šumarstvu iz Vrbanje, a u rudarstvu i vađenju Kamingu iz Ljubeščice.

Nadalje, u djelatnosti prerađivačke industrije Zlatnu bilancu je dobila tvrtka INsig2, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji tvrtka Termo servis, a u kategoriji opskrbe vodom; uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnosti sanacije okoliša tvrtka Brković iz Svete Nedelje.

Tvrtka Lindner najbolja je u djelatnosti građevinarstva, a Textile House trgovine u trgovini na veliko i malo.

Zračna luka Zadar dobitnica je Zlatne bilance u kategoriji prijevoz i skladištenje, rovinjska Valalta u pružanju smještaja te pripremi i usluživanju hrane, to jest ugostiteljstvu i turizmu, a splitski Adria Docks u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima.

Priznanje za izvrsnost u kontinuitetu poslovanja dobila su riječka Jadranska vrata.

Primorac: U mnogim ključnim segmentima nikad bolji rezultati poslovanja

Ministar financija Marko Primorac poručio je da je, unatoč posljedicama pandemije, inflatornim pritiscima, posebno rastu cijena energenata te geopolitičkim ugrozama, iza nas godina u kojoj su poduzetnici ostvarili doista sjajne rezultate.

Impresivnim je ocijenio rast prihoda poduzetnika za 27,4 posto u odnosu na prethodnu godinu, koji su u apsolutnom iznosu lani prvi puta u povijesti premašili tisuću milijardi kuna.

Također, po Primorcu je impresivan i rast izvoza za 41,7 posto u odnosu na 2021. godinu, na 263 milijarde kuna. Pritom je uvoz porastao po stopi od 35,8 posto, pa je trgovinski saldo porastao na 57 milijardi kuna, što je rast za 68 posto u odnosu na godinu ranije, naveo je ministar financija.

Poduzetnici koji su ostvarili dobit, a takvih je više od 102 tisuće ili 68 posto ukupnog broja poduzetnika, ostvarili su gotovo 74 milijarde kuna dobiti, iznio je podatke Primorac.

S druge strane, poduzetnici koji su poslovali s gubitkom, a takvih je oko 49 tisuća ili 32 posto, ostvarili su 28 milijardi kuna gubitka.

Stoga je konsolidirani financijski rezultat, odnosno dobit svih 150.846 poduzetnika, naveo je, razlika od 46,9 milijardi kuna, što je porast od 3,7 posto u odnosu na godinu ranije.

"Ova dobit je najveća od kada se prezentiraju rezultati poslovanja iz Registra godišnjih financijskih izvješća, dakle od 2002. godine. Veseli i veliki porast bruto investicija u novu dugotrajnu imovinu od 16 posto ili oko 34 milijarde kuna", istaknuo je Primorac.

Apostrofirao je i da je lani prosječna neto plaća porasla za 9,7 posto, a ostvaren je i rast broja zaposlenih, za 42,7 tisuća ili 4,5 posto, pa je ukupan broj zaposlenih kod poduzetnika premašio 996 tisuća.

"Dakle, bila je ovo po svim pokazateljima izvrsna poslovna godina", ocijenio je Primorac, između ostalog podsjetivši da je hrvatsko gospodarstvo lani poraslo više od šest posto.

Zaključno, Primorac je čestitao svim poduzetnicima na ogromnom trudu u vrlo izazovnom vremenu.

"U mnogim ključnim segmentima ostvarili ste nikad bolje rezultate poslovanja. Želim vam da se takvo poslovanje nastavi i u tekućoj godini. Nadam se da će tako i biti sudeći, primjerice, po prvom ovogodišnjem tromjesečju kada je Hrvatska imala jednu od najvećih stopa gospodarskog rasta u Europskoj uniji, odnosno bila je pozicionirana kao četvrta najuspješnija zemlja Unije", istaknuo je Primorac.

Svečanosti je između ostalih nazočio i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, dok su se okupljenima prigodno obratili i predsjednik Uprave Fine Dražen Čović te Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista, partnera Fine u organizaciji Zlatne bilance.