SAJAM INOVACIJA U SLATINI

Rusima glavna nagrada na Agro Arci

09.05.2011 u 11:51

Bionic
Reading

Oko pet tisuća ljudi posjetilo je tijekom protekla tri dana 4. Agro Arcu – međunarodni sajam inovacija, eko ideja, proizvoda i tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji koji je podjelom priznanja u prostorima slatinskog Agroduhana završio jučer u kasnim popodnevnim satima. Taj je broj, tvrde organizatori, u razini prošlogodišnje posjećenosti i njime su uglavnom zadovoljni

'Organizacija i priprema ovakvoga sajma mora biti očita tijekom svih 365 dana u godini i u tom smislu moramo prestati s improvizacijama. Osobno mi smeta to što imamo premalo izlagača iz Virovitičko-podravske županije i Slavonije, a, s druge strane, imamo izlagače iz Zadra, Splita i iz deset zemalja svijeta. Možda lokalni gospodarstvenici nisu prepoznali potrebu sudjelovanja na ovom sajmu jer je cijela kampanja u Slatini išla dosta kasno', rekao je novinarima Vojislav Raušević, glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske koja je, uz Grad Slatinu, organizator događaja.

Slatinska Agro Arca, naglašava Raušević, nije samo sajam inovacija već i novih tehnologija, postupaka u proizvodnji hrane i ekološke proizvodnje pa, prema tome, za očekivati je da se izumi predstavljeni na njemu neće odnositi samo na nove strojeve i alate. Dodaje da su ove godine izložene inovacije i novi proizvodi, u tehnološkom i inovativnom smislu, daleko vredniji od onih prošlih godina.

Među 250 izložaka dominirale su inovacije u prehrani i tehnologiji proizvodnje hrane. Tako su, na primjer, zapaženi Višnjički keksi za dobre živce, od batata, maslaca, brašna pira, tinkture stevije, jajeta i začina. Inovacija je u maloj količini glutena keksa te se mogu koristiti kao dijetetska hrana. Predstavljen je i nagrađen Zdenkin beskvasni kruh proizveden od tri vrste brašna s pšeničnim klicama i sjemenkama, sirevi s Paga i Krka, mesne prerađevine, maslinova ulja, vina, kolači od smokava, rogača i čokolade, med i pčelinji proizvodi, proizvodi od ljekovitog bilja te prerađevine voća i povrća na tradicionalan ili sastojcima inovativan, ili bolje rečeno - izmijenjen način.

Gustav Farkaš osvojio je nagradu za izum stroja za rezanje slame s površinskim agregatom, Darius Beben nagrađen je za metodu desalinizacije ulja, Damir Sever primio je nagradu za leđnu elektroprskalicu Severtech agronomic, Davorin Car za oblikovanje recikliranog stakla.

Velika nagrada Agro Arce pripala je kompleksu za testiranje vodenog medija inovatora Dmitrija Usanova, Aleksandera Skripala, Anatolija Vagarina, Borisa Korotina i Vladimira Feklistova s Državnog sveučilišta Saratova Ruske Federacije.