UPOZORENJE SINDIKATA

Predsezona počinje s manjim brojem zaposlenih

22.03.2011 u 13:19

Bionic
Reading

Predsjednik Sindikata turizma i usluga (STUH) Eduard Andrić upozorio je danas da predsezona počinje s manjim brojem zaposlenih u turizmu, a razlozi za to su nekonkurentnost radi loših uvjeta poslovanja, prekratka sezona, neisplaćene i male plaće, nepostojeći standardi rada, loša struktura ponude, te neiskorišteni i neobnovljeni kapaciteti

Andrić je na konferenciji za novinare ustvrdio kako su problemi isti kao i prije pet godina - i dalje se radi na crno i više ugovora o radu sklapa na određeno vrijeme. Zbog nepostojanja standarda za radna mjesta, događa se da luksuzni hotel s 254 sobe i apartmana posluje s 25 stalno zaposlenih

Jedan od problema je 'sezonalnost', rekao je Andrić pojasnivši da se sezona ne uspijeva produljiti na više od tri mjeseca a to često uzrokuje gubitak radnih mjesta i raskid ugovora.

Za nekonkurentnost odgovorni su, među ostalim, preskupa država, problemi s PDV-om, parafiskalana davanja i precijenjena kuna. Premalo je hotelskih kapaciteta, za što su odgovorni korupcija u privatizaciji i nebriga države, a u strukturi ponude dominiraju privatni smještaj i kampovi koji generiraju znatno manju potrošnju, rekao je.

Istaknuo je da sindikat podupire poslodavce u vezi s preskupim ulaznim troškovima, ali se zbog njihove nemoći da taj problem riješe s državom sve lomi na radnicima.

Govoreći o neprivatiziranim hotelima, Andrić ističe kako je njihova vrijednost u razini njihovih dugova pa ih država ne može ni prodati niti darovati. Trebalo bi naći nekakvo rješenje, primjerice otpisom dijela dugova.

U neke pak privatizirane hotele vlasnici nisu uložili ni kune, zatvoreni su, a radnici ne primaju plaće, dok su poseban problem neiskorišteni kapaciteti bivših vojnih odmarališta.

Andrić smatra da se država nimalo ne trudi pomoći turizmu sustavnim mjerama, konkurencija je sve kvalitetnija i jeftinija, a Hrvatska nudi uglavnom more i sunce.

Ove godine očekuje zapošljavanje oko 30.000 sezonaca u turizmu (prošle godine oko 25.000), uz oko 50.000 stalno zaposlenih.

Regionalna povjerenica STUH-a Loredana Gluhak apelirala je na poslodavce da plate učenike koji odrađuju praksu u hotelima, upozorivši kako je česta praksa da 'veliki i ugledni' hotelijeri to ne rade.