SLOVENCI POSVAĐALI SRBE

Srbijanski ministar oteo Valjevu Gorenje i odveo ga u Zaječar

02.02.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Tko bi prije nepuna dva desetljeća, dok su se Srbi u patriotskom zanosu natjecali u bojkotu slovenske robe, mogao i pomisliti da će se jednom dva siromašna srbijanska grada otimati oko slovenske tvrtke. Ali, eto, dogodilo se: Valjevo i Zaječar zaratili su zbog Gorenja

Sukob oko nove tvornice Gorenja podijelio je Srbe na 'istok' i 'zapad'. Slovenski proizvođač bijele tehnike trebao je otvoriti novu tvornicu u Valjevu, gradu na zapadu Srbije, gdje je već dobio zemljište za taj posao. Ipak, krajem prošlog tjedna iznenada je objavljeno da će se novo postrojenje graditi u Zaječaru, u istočnom kutu Srbije. Ta vijest pokrenula je mnoge zle duhove, pa čak prijeti i uzdrmavanjem pojedinih stolica u srpskoj državnoj administraciji.

Gorenje je, tvrde Valjevci, za ruku u Zaječar odveo ministar ekonomije Mlađan Dinknić obećavši Slovencima subvencije od 10.000 eura po novootvorenom radnom mjestu, što je za 7.000 eura više nego što bi dobili da su tvornicu otvorili u Valjevu. Pritom, kako prenose srbijanski mediji, Dinkić je Gorenju ponudio veće subvencije i preseljenje ne konzultirajući se s koalicijskim partnerima u Vladi. To nije prvi put da pojedini ministri negoduju na Dinkićevo samovoljno ponašanje.

Srpska vlada provodi plan privlačenja inozemnih investitora, između ostalog i subvencionirajući novootvorena radna mjesta i do 10.000 eura, ovisno gdje tvrtka ulaže novac. Taj plan također je idejni proizvod Dinkićevog Ministarstva ekonomije. Primjerice, talijanskom Benettonu jučer je obećano da će za otvaranje 2.700 novih radnih mjesta u Nišu dobiti od države 24,3 milijuna eura, odnosno po 9.000 eura za svako novootvoreno radno mjesto.

Gradonačlenik iz Valjeva zatražio prijam kod premijera Zaječarca, sukob rasplamsao državni tajnik Valjevac

Na taj način slovensko Gorenje, koje treba otvoriti 300 novih poslova, dobit će od države tri milijuna eura, što je za oko 100.000 eura više od predviđene vrijednosti investicije.

Gradonačelnik Valjeva Zoran Jakovljević tim povodom je zatražio prijem kod premijera Mirka Cvetkovića, inače Zaječarca. Audijenciju do danas nije dobio jer je, kako je rečeno, premijer poslom u Bruxellessu, gdje Europskoj komisiji predaje srpske odgovore na upitnik o europskim integracijama.

Sukob je na nacionalni nivo podigao državni tajnik ministarstva financija Slobodan Ilić, porijeklom Valjevac, poslavši otvoreno pismo u kom je upozorio da Ministarstvo ekonomije 'iz političkih razloga' narušava tržišnu konkurenciju te 'nastoji prigrabiti što više financijskih resursa Srbije, koje koristi na samo njemu znan način i po kriterijima samo njemu poznatim, na štetu najvećeg broja građana'.

Prema ocjeni Ilića, većim stimulacijama za otvaranje tvornice Gorenja u Zaječaru, Dinkić 'koristi proračunska sredstva za razvijanje i jačanje njegove političke grupacije Ujedinjene regije Srbije'.

Gradonačelnik Zaječara Boško Nikčić je, naime, član Dinkićeve Unije regiona Srbije, dok valjevski gradonačelnik to nije. Također, neki dovode u vezu selidbu Gorenja i s dugo tinjajućim sukobom između Dušana Petrovića, jednog od ključnih ljudi Demokratske stranke predsjednika Srbije Borisa Tadića, i zaječarskog gradonačelnika koji vedri i oblači istočnom Srbijom.

Reagirajući na otvoreno pismo, ministar Dinkić je poručio da će tražiti najstrože kažnjavanje državnog sekretara Slobodana Ilića. On je, obrazlažući različitu visinu subvencija, rekao da su poticaji za Valjevo odvojeni 2006. kad su bili niži, te da je nezaposlenost u Zaječaru 30 posto, dok je u Valjevu 18 posto.

Bude li sve po Dinkićevom planu, Gorenje bi do ljeta trebalo otvoriti tvornicu, a do kraja godine zaposliti prvih stotinu radnika. Gorenje u Srbiji, inače, ima dvije tvornice, u Valjevu i Staroj Pazovi. Direktor Gorenja Franjo Bobinac rekao je da će ta tvrtka ravnomjerno razvijati sve tri tvornice u Srbiji.