KAPITALNI DOBITAK

Zaradili ste na burzi, a sad treba platiti porez. Doznajte kako ne napraviti krivi korak

15.02.2024 u 06:00

Bionic
Reading

U prošloj godini bilo je mnoštvo dobrih prilika za brzu zaradu na financijskim tržištima. Ulagači koji su uspjeli profitirati na trgovini dionicama, obveznicama, kriptovalutama i drugim financijskim instrumentima do kraja veljače trebaju prijaviti i platiti porez na kapitalne dobitke ostvarene u prošloj godini

Dohodak od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka je razlika između ostvarene prodajne cijene, odnosno primitka utvrđenog prema tržišnoj vrijednosti financijske imovine i nabavne vrijednosti te imovine.

Porez se plaća na dobitak ostvaren prodajom, zamjenom, darovanjem, prijenosom i drugim oblicima otuđenja vlasničkih vrijednosnih papira (dionice, udjeli u kapitalu trgovačkih društava) i drugih financijskih instrumenata (udjeli u investicijskim fondovima, instrumenti tržišta novca, financijske izvedenice i sl.).

Oporezuje se i dobitak ostvaren u trgovanju kriptovalutama jer se tretiraju kao oblik financijske investicije na tržištu novca.

Ostvareni kapitalni dobici oporezuju se kao dohodak od kapitala. Dobici ostvareni u 2023. oporezuju se po stopi od 10 posto, uvećanoj za odgovarajući prirez. Zakonske izmjene koje su stupile na snagu početkom ove godine odnose se na kapitalne dobitke ostvarene u 2024. Tim izmjenama ukinut je prirez, a porezna stopa povećana je na 12 posto.

Kako se obračunava porez?

Porezna osnovica na koju se primjenjuje propisana porezna stopa su dobici nastali u transakcijama s pozitivnom razlikom između prodajne i nabavne vrijednosti. Poreznu osnovicu čini zbroj svih kapitalnih dobitaka iz oporezivih otuđenja obavljenih u kalendarskoj godini.

Porezna osnovica umanjuje se za kapitalne gubitke (transakcije u kojima je ostvarena negativna razlika između prodajne i nabavne vrijednosti) ostvarene u 2023. godini, a najviše do visine porezne osnovice. Porezna osnovica umanjuje se i za sve troškove naplaćene prilikom transakcija (provizije, naknade i sl.).

Oporeziva je i zarada na trgovanju kriptovalutama Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Kako bi obračun bio točan, potrebno je voditi evidenciju svih transakcija i obračunati dobitke i gubitke za svako pojedino otuđenje. U slučaju višekratne kupnje i prodaje različite količine istovrsnih financijskih instrumenata (dionice, udjeli u investicijskim fondovima, kriptovalute) u izračunu je potrebno koristiti metodu uzastopnih cijena (FIFO), što znači da vrijednosni papiri idu u obračun onim redom kojim su i nabavljeni, tako da oni koji su ranije kupljeni ranije ulaze u obračun.

Koji se kapitalni dobici ne oporezuju?

Osnovno pravilo je da se ne oporezuju dobici ostvareni u slučajevima kada je od stjecanja (nabave) do otuđenja financijske imovine proteklo više od dvije godine.

Naplati poreza ne podliježu kapitalni dobici do određene granice. Prema obavijesti Porezne uprave, svi porezni obveznici koji su tijekom 2023. godine ostvarili ukupan neto oporezivi kapitalni dobitak posredstvom financijskih posrednika i o tome dobili potvrdu (obavijest), a pritom je ukupno ostvareni neto kapitalni dobitak u 2023. godini manji od 17,90 eura te bi obveza poreza na dohodak po osnovi kapitalnih dobitaka - primjenom prosječne stope prireza od 12 posto - iznosila ukupno do dva eura nisu dužni podnositi prijavu i plaćati porez.

  • +7
Izvor: EPA / Autor: YONHAP

Također, nisu oporezivi dobici nastali kada je otuđenje izvršeno između bračnih drugova i srodnika u prvoj liniji i drugih članova uže obitelji te između razvedenih bračnih drugova ako je prijenos vlasništva u neposrednoj vezi s razvodom braka i nasljeđivanjem financijske imovine.

Od oporezivanja su izuzeti kapitalni dobici koji se ne smatraju otuđenjem. Riječ je o prijenosu udjela iz jednog u drugi mirovinski fond, zamjeni vrijednosnih papira ili udjela u fondovima te otkupu udjela u Fondu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Porez na kapitalni dobitak ne plaća se i u slučajevima kada je dobitak ostvaren u transakcijama s dužničkim vrijednosnim papirima i instrumentima tržišta novca koje izdaju Republika Hrvatska te jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. To znači da svi koji su lani zaradili na razlici u cijeni državnih obveznica i trezorskih zapisa nisu dužni podnositi prijavu i plaćati porez na dobitak.

Do kada treba predati prijavu i platiti porez?

Porez na kapitalnu dobit potrebno je obračunati i platiti najkasnije do 29. veljače za primitke ostvarene u prethodnoj godini, do kada Poreznoj upravi treba dostaviti i ispunjeni JOPPD obrazac s obračunom poreza.

Tako plaćeni porez smatra se konačnim, što znači da se ne pribraja godišnjem obračunu poreza na dohodak te po toj osnovi nije potrebno podnositi godišnju poreznu prijavu.

Porezna uprava provjerit će je li prijavljeni dohodak od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka utvrđen na odgovarajući način te, ako utvrdi odstupanje, izdat će rješenje s novim iznosom poreza.

U ime i za račun poreznog obveznika vođenje evidencije, utvrđivanje dohotka od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka, obračun i prijavu poreza može obavljati financijski posrednik (investicijsko društvo, društvo za upravljanje fondovima i sl.) ili Središnje klirinško depozitarno društvo (SKDD).