konferencija BestInvest

U private equity i venture capital ulaganjima Hrvatska pet puta bolja od CEE regije

27.06.2023 u 12:16

Bionic
Reading

Na godišnjoj konferenciji "BestInvest Hrvatska" dodijeljene su godišnje nagrade za najbolja ulaganja u brzorastuće kompanije i startupove, tj. najbolja private equity i venture capital ulaganja, a istaknuto je i kako je Hrvatska čak pet puta bolja od prosjeka regije srednje i istočne Europe (CEE) u tim vrstama ulaganja

"BestInvest Hrvatska" održan je u utorak, u organizaciji Hrvatske Private Equity i Venture Capital Asocijacije (CVCA).

Nagrade su dodijeljene u šest kategorija, a u tri kategorije nagradu je osvojio Provectus Capital Partners - za "Investitora godine", za "Private equity investiciju godine" za ulaganje u Specijalnu bolnicu Aritheru, te za "Prikupljanje kapitala godine 2022.".

U kategoriji "Osnivač godine" nagradu je osvojila Nikolina Lauc, co-founderica i CEO Glycan Age.

Nagrada "Venture Capital investicija godine u kasnoj fazi" pripala je Rimac grupi, a za "Venture Capital investiciju godine u ranoj fazi" dobili su je Fil Rouge Capital i Native Teams.

Kako je istaknula predsjednica CVCA Mirna Marović, kada bi se private equity i venture capital ulaganja gledala u kontekstu udjela u ukupnom BDP-u, tada je Hrvatska na taj način prikupila 0,65 posto svog BDP-a i po tome je jedina europska zemlja, uz Estoniju, koja je uspjela prikupiti nešto više od europskog prosjeka koji iznosi 0,63 posto.

Sve ostale zemlje srednje i istočne Europe (CEE) daleko su ispod tog prosjeka, budući da je prosjek CEE regije u privlačenju private equity i venture capital ulaganja lani iznosio 0,13 posto, navela je Marović.

"Hrvatska je dakle pet puta bolja od prosjeka regije (CEE) i malo bolja od europskog prosjeka, što je rijetkost u drugim ekonomskim pokazateljima", istaknula je Marović, naglasivši i da Hrvatska na krilima uspjeha Rimca, Infobipa, Gideona, Photomatha i mnogih drugih uspješnih poslovnih priča potaknutih private equity i venture capital ulaganjima ima priliku izgraditi potpuno novi gospodarski ekosustav.

Ustvrdila je kako čak ni najkonzervativnije procjene rasta spomenute industrije nisu mogle prognozirati ovakav eksponencijalni rast.

Po iznijetim podatcima, private equity i venture capital ulaganja prošle su godine iznosila 439 milijuna eura, a godinu ranije 320 milijuna eura. Nadalje, u pandemijskoj 2020. ta su ulaganja iznosila 135 milijuna eura, a u 2019. godini 90 milijuna eura.

Godišnja stopa rasta premašuje 40 posto, navela je Marović.

Predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Hrvoje Čuvalo kazao je da je od 2019. godine do danas uz pomoć HBOR-a osnovano nekoliko fondova rizičnog kapitala.

Naveo je da osnivanje fonda rizičnog kapitala u Hrvatskoj nije jednostavan posao, već je to proces koji može trajati i više godina.

Čuvalo je izvijestio i da u HBOR-u pripremaju osnivanje jednog ili više fondova rizičnog kapitala, čije se osnivanje financira iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti. U tu svrhu osigurano je 30 milijuna eura.

Prenio je i kako analiza koju je prošle godine napravila Hrvatska Private Equity i Venture Capital Asocijacija pokazuje kako procijenjeni nedostatak na tržištu rizičnog kapitala iznosi 111 milijuna eura godišnje, a za sljedećih pet godina.

Državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Zrinka Raguž naglasila je kako je Vlada stvarajući zakonodavni okvir direktno doprinijela razvoju tržišta rizičnog kapitala.