trendovi u maloprodaji

Šoping mekama nije naštetila ni pandemija: Mjesta za nove dućane u centrima gotovo da nema unatoč paprenim cijenama najma

06.05.2022 u 21:04

Bionic
Reading

Ključ za uspješno poslovanje velikih trgovačkih centara proširenje je zabavnih i ugostiteljskih sadržaja, a vodeći prehrambeni trgovački lanci nastavit će se širiti usredotočujući se više na gradove obalnog područja, u kojima se predviđa rast turističke potražnje, pokazuje godišnje istraživanje tvrtke Colliers Hrvatska o trendovima na tržištu maloprodaje

Nakon snažnog pada tijekom karantene potrošnja kućanstava uzletjela je u prošloj godini dostigavši rekordne razine u trećem tromjesečju. Unatoč snažnom rastu e-trgovine, trgovački centri na vrhunskim lokacijama i s dobrom strukturom stanovnika nastavili su uspješno poslovati. U uvjetima pandemije retail parkovi i trgovci hranom pokazali su se otporniji od trgovačkih centara.

Prehrambeni trgovci nastavili su s velikom ekspanzijom u malim gradovima. Najnoviji pridošlica Eurospin otvorio je nekoliko novih trgovina u Slavoniji, užoj Hrvatskoj i Dalmaciji. Dodatna ekspanzija stigla je iz Kauflanda i Lidla, a Studenac, vodeći prehrambeni trgovac u jadranskoj regiji, otvorio je svoju prvu trgovinu u Zagrebu.

Potražnju u trgovačkim centrima uglavnom pokreću strani brendovi, a u 2021. na tržište je ušlo nekoliko novih. Kiko Milano otvorio je svoj prvi dućan u Arena centru, a njemački multibrend trgovac Anson's Herrenhaus KG otvorio je prvu trgovinu u Hrvatskoj na više od 1000 kvadratnih metara.

Prosječna popunjenost trgovačkih centara u Zagrebu iznosi oko 90 posto. Stopa slobodnog prostora u gradskim centrima je ispod tri posto, a u centrima na rubnim lokacijama nepopunjeno je između 10 i 25 posto kapaciteta.

Osnovna najamnina u vrhunskim trgovačkim centrima može dosegnuti 50 €/m² mjesečno, a za manje prostore i do 150 €/m², ovisno o sektoru.

  • +3
Z centar Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Z centar

Najamnine za lokale u zagrebačkom centru su stabilne, no količina slobodnog prostora i dalje je velika kao posljedica mjera protiv koronavirusa i pada gradskog turizma. Najamnine se kreću u rasponu od 30 do 140 eura po kvadratu, ovisno o mikrolokaciji, veličini i vidljivosti.

Prošle godine vrata je otvorilo i renovirano je nekoliko centara. Početkom godine otvoren je obnovljeni Kaptol centar, a u kolovozu je otvoren Z centar u zagrebačkom naselju Španskom s 30.000 četvornih metara prostora za najam.

Vlasnik Supernove uložio je 15 milijuna eura u revitalizaciju centra u Buzinu. Glovo je otvorio prvi dark store u Zagrebu, a dodatno proširenje planirano je za ovu godinu.

U izgradnji je novi trgovački centar Europark u Jankomiru s 10.000 kvadratnih metara bruto prostora za najam, a trebao bi biti dovršen 2023. godine.