OECD predviđa

Slab rast svjetsko gospodarstvo i u idućim godinama

30.11.2023 u 14:51

Bionic
Reading

Svjetsko gospodarstvo trebalo bi skromno rasti i u idućim godinama pod pritiskom podignutih kamatnih stopa, slabije trgovine i prigušenog raspoloženja potrošača, procjenjuje Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD)

U ovoj godini svjetski BDP trebao bi porasti za 2,9 posto, a u 2024. za 2,7 posto, izračunao je OECD.

U 2025. aktivnost bi trebala ponovo blago ubrzati, uz prognoziranu stopu rasta od tri posto, prognozira organizacija, dodajući da bi primanja trebala porasti, a središnje banke vjerojatno će sniziti ključne kamatne stope.

Gospodarstva u nastajanju rast će snažnije nego industrijalizirane zemlje, procjenjuju u OECD-u, a rast u Europi biti će relativno prigušen u usporedbi sa Sjevernom Amerikom i velikim azijskim gospodarstvima.

U 2024. daleko će najsnažnije u skupini G20 porasti indijsko gospodarstvo, za 6,1 posto. Slijede Indonezija i Kina s prognoziranim stopama rasta od 5,2 odnosno 4,7 posto.

Američko gospodarstvo trebalo bi po njihovoj procjeni u 2024. porasti za 1,5 posto, na razini prosjeka OECD-a. 

Eurozona trpi relativno teške posljedice ruske agresije na Ukrajinu i šoka cijena energenata i u ovoj će godini bilježiti rast aktivnosti za 0,6 posto, prognoziraju u OECD-u. Iduće godine rast bi po njihovim procjenama trebao blago ubrzati, na 0,9 posto.

Trend bi se trebao protegnuti i na 2025., uz prognoziranu stopu rasta od 1,5 posto, izračunali su.

Među članicama eurozone najvišu stopu rasta u 2024. prognoziraju Francuskoj, od 0,8 posto. Blizu su i Italija i Njemačka s prognoziranim stopama rasta od 0,7 odnosno 0,6 posto. 

Inflacija će u vodećim industrijaliziranim i gospodarstvima u nastajanju skupine G20 postupno slabiti i u idućim godinama i u većini velikih gospodarstava trebala bi se do 2025. vratiti na ciljanu razinu.

Osobna potrošnja oslonac Hrvatskoj

Hrvatsko gospodarstvo trebalo u ovoj godini porasti za 2,5 posto i "uglavnom" sačuvati otpornost i u 2024. i u 2025., uz prognozirane stope rasta od 2,6 odnosno 2,7 posto, procjenjuju u odvojenoj bilješci.

Pojačana ulaganja javnog sektora i "otporna" osobna potrošnja poduprijet  će potražnju i nadoknaditi prigušeni izvoz, procjenjuju.

U ovoj godini osobna potrošnja trebala bi po njihovoj procjeni porasti za 2,2 posto. U 2024. njezin rast trebao bi ubrzati na 2,6 posto i zadržati se na toj razini u 2025.

Inflacija je još uvijek visoka i slabit će tek postupno, s obzirom na kontinuirano "tijesan" input rada i skroman višak kapaciteta, dodaju.