Zanimanja budućnosti

Prvi studijski program podatkovne znanosti i AI-ja namijenjen arhitektima digitalne budućnosti

28.03.2024 u 08:10

Bionic
Reading

Podatkovna znanost i umjetna inteligencija naziv je novog studijskog programa Sveučilišta Algebra – prvog takve vrste u Hrvatskoj. Podatkovna znanost je disciplina s horizontalnim obilježjima i utjecajem na promjene u mnogim industrijama. Zanimanja budućnosti bit će usmjerena na različite oblike integracije informacijskih i podatkovnih sustava u poslovnim okruženjima

Ozbiljna znanstveno utemeljena predviđanja ukazuju kako će za oko 80% zanimanja izmjena načina rada zbog razvoja umjetne inteligencije zahvatiti do 20% aktivnosti u tim zanimanjima, dok će kod 20% zanimanja automatizacija zahvatiti čak 50% aktivnosti odnosno ta zanimanja značajno će se promijeniti. Stoga je potrebna promjena i u načinu podučavanja pa se u novom sveučilišnom studijskom programu isprepliću aspekti razumijevanja poslovnih procesa, informacijske tehnologije i informatike.

Algebrin novi studijski program spaja poslovanje, tehnologiju i praktične izazove iz stvarnog svijeta u jedinstven spoj znanja namijenjen stručnjacima koji će aktualne probleme rješavati kreativnim korištenjem naprednih digitalnih alata i inovativnih tehnika analize podataka, bilo da se radi o izazovima javne uprave, novom pogledu na postojeće probleme kao što su oni s klimatskim promjenama, društvenim nejednakostima ili plasmanu novog, još neistraženog proizvoda na tržište.

Umjetna inteligencija – alat za oblikovanje digitalnog prostora

Na sličan način na koji umjetnici koriste različite boje i materijale za stvaranje svojih umjetničkih djela, umjetna inteligencija može biti korištena kao alat za oblikovanje digitalnog prostora i kreiranje korisničkih iskustava s pozitivnim utjecajem na svakodnevni život.

Upravo zato, Sveučilište Algebra pokreće studij koji kombinacijom podatkovne znanosti i umjetne inteligencije daje 'humanistički' štih klasičnom računarstvu. 'Novim studijem želimo svim učenicima koji razmišljaju široko i multidisciplinarno pružiti mogućnost komplementarnog studiranja bez potrebe za žrtvovanjem tehnološkog ili društvenog područja edukacije. Studij je namijenjen svima koji prepoznaju trendove modernog doba i žele naučiti koristiti digitalne tehnologije za pretvaranje podataka i informacija u znanje, znanja u mudrost, a mudrosti u donošenje dobrih odluka. Takav snažan fokus na ljudsku upotrebu tehnologije stvorit će potpuno novu generaciju stručnjaka koji će mijenjati način na koji funkcioniraju privatni i javni sektor te svi aspekti suvremenog društva.' – rekao je izv. prof. dr. sc. Mislav Balković, rektor Sveučilišta Algebra.

Studenti će kroz novi Algebrin studijski program naučiti kreirati aplikacije, rješavati praktične probleme i upravljati podacima koristeći interdisciplinarne vještine u informacijskoj tehnologiji i podatkovnoj znanosti, od učenje osnova umjetne inteligencije do dubokog strojnog učenja. „Po završetku studijskog programa, digitalni arhitekti će na temelju dubokog razumijevanja načina na koji umjetna inteligencija oblikuje društvo biti osposobljeni za izgradnju inovativnih računalnih alata i aplikacija koje će zajednici omogućiti napredak u svim obuhvaćenim sferama života i rada“ – rekao je dr.sc. Zdravko Kunić, voditelj prijediplomskog studija Podatkovne znanosti i umjetne inteligencije Sveučilišta Algebra.

Ukupan broj ECTS bodova koji se stječe završetkom ovog trogodišnjeg prijediplomskog studija je 180, čime se stječe akademski naziv sveučilišni prvostupnik (baccalaureus) podatkovne znanosti i umjetne inteligencije (univ.bacc.inf.). Novi studij akreditiran je u polju informatike.

Više informacija o upisima i detalje o studijskom programu nađite na službenim stranicama Sveučilišta Algebra.