RAZVOD I FINANCIJE

Provjerili smo kako se određuje alimentacija i koje sankcije snose nesavjesni roditelji

13.11.2023 u 05:58

Bionic
Reading

Slučaj bivšeg nogometaša Boška Balabana, koji je zbog neplaćanja alimentacije osuđen na godinu dana zatvora, još jednom je aktualizirao bolno pitanje izbjegavanja plaćanja troškova za uzdržavanje djeteta. Provjerili smo tko je po zakonu dužan plaćati ovu novčanu naknadu, kako se ona određuje i što se poduzima u slučaju neplaćanja

Nakon što je Općinski kazneni sud u Zagrebu u proljeće 2021. proglasio Balabana krivim zbog neuzdržavanja djece te ga osudio na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od godine dana, s uvjetnom kaznom od četiri godine, u srpnju ove godine donesena je pravomoćna presuda prema kojoj je bivšem nogometašu opozvana uvjetna osuda te mu je određena zatvorska kazna od godinu dana zbog toga što je nakon uvjetne presude izbjegavao plaćanje uzdržavanja.

Oštre sankcije za neplaćanje alimentacije proizlaze iz Obiteljskog zakona, u kojem se propisuje kaznena odgovornost za roditelje koji ne izvršavaju svoje obveze. Do tri godine zatvora kazna je s kojom se suočava rastavljeni roditelj koji više mjeseci ne podmiruje financijsku obvezu uzdržavanja djeteta. Ako roditelj svoju obvezu ne ispunjava uredno i u cijelosti, drugi je roditelj dužan obavijestiti Centar za socijalnu skrb i on, ukoliko ovršni postupak ne uspije, pokreće tužbu protiv dužnika.

Roditelj s kojim dijete živi u slučaju neplaćanja alimentacije ima pravo na privremeno uzdržavanje na teret Centra za socijalnu skrb dok roditelj obveznik uzdržavanja ne počne ponovno ispunjavati svoju obvezu, a najdulje u trajanju od tri godine.

Kako se dijeli obveza uzdržavanja?

Prema zakonu, roditelji su dužni uzdržavati dijete do završetka školovanja, a najdulje do 26. godine života. U slučaju razvoda braka utvrđuje se obveza uzdržavanja djeteta za svakog roditelja odlukom suda, sporazumom koji potvrđuje sud ili planom o zajedničkoj roditeljskoj skrbi.

Raspodjela obveza prvenstveno ovisi o tome s kime dijete živi. Najčešće ostaje živjeti s jednim od roditelja koji svoj udio u obvezi uzdržavanja ispunjava svakodnevnom skrbi o njemu, a roditelj koji ne stanuje s djetetom svoj doprinos daje u obliku novčane naknade (alimentacije).

Ako su roditelji razvedeni i dalje žive zajedno s djetetom, mogu se sporazumjeti ili sud može odrediti da se zajednički skrbe o djetetu, a njegove materijalne potrebe zadovoljavaju u skladu s prihodima svakoga od njih. Ako dijete ne živi ni s jednim roditeljem, alimentaciju su dužna plaćati oba roditelja.

Tko plaća alimentaciju ako to roditelji ne mogu?

Obveznici uzdržavanja maloljetnog djeteta mogu biti djetetov baka ili djed ako roditelj to nije u mogućnosti zbog radne nesposobnosti. Ova odredba uvedena je u Obiteljski zakon 2014. i od tada je osporavaju umirovljeničke udruge ističući da takva mjera ne postoji ni u jednoj europskoj zemlji. Prema neslužbenim informacijama portala mirovina.hr, Vlada i umirovljeničke udruge dogovorili su ukidanje te odredbe, a odluka bi se trebala primjenjivati najkasnije od siječnja 2024.

Teret alimentacije može pasti i na maćehu ili očuha ako dijete ne može ostvariti uzdržavanje od drugog roditelja ili kada su u trenutku smrti roditelja živjeli s pastorkom.

Po kojim kriterijima se određuje alimentacija?

Prilikom određivanja alimentacije sudskim putem, sud procjenjuje mogućnosti roditelja, uzimajući u obzir njegovo imovinsko stanje, sva primanja, vlastite potrebe i druge zakonske obveze uzdržavanja. Pritom treba uzeti u obzir prihode uzdržavane osobe, imovinsko stanje, sposobnost za rad, mogućnost zaposlenja, zdravstveno stanje te druge okolnosti o kojima ovisi odluka o uzdržavanju.

Zakon određuje minimum koji predstavlja donju granicu iznosa ukupnih materijalnih potreba za mjesečno uzdržavanje maloljetnog djeteta.

Ove godine minimalna naknada povećana je za oko pet posto u odnosu na lanjsku te za dijete do šest godina iznosi 172,67 eura (17 posto prosječne plaće), za dijete od sedam do 12 godina 203,15 eura (20 posto prosječne plaće), a za dijete od 13 do 18 godina 223,46 eura (22 posto prosječne plaće).

Alimentacija može biti i niža od propisanog zakonskog minimuma u slučajevima kada roditelj uzdržava dvoje ili više djece ili ako dijete vlastitim prihodima doprinosi svojem uzdržavanju.

Kako se izračunava iznos alimentacije?

Konkretni iznos alimentacije izračunava se na temelju tablice o prosječnim potrebama maloljetnog djeteta u skladu s dobi i prihodima roditelja obveznika uzdržavanja prema platnim razredima. Tablica se ažurira jednom godišnje (najkasnije do 1. travnja za tekuću godinu) u skladu s kretanjem troškova života.

Postoji 14 platnih razreda prema kategoriji prihoda, a ukupan iznos uzdržavanja koji je dužan plaćati roditelj određuje se do određene granice, tako da obvezniku uzdržavanja nakon namirenja obveze uzdržavanja preostane iznos prihoda najmanje u visini zajamčenog preostalog dijela prihoda.

Prilikom utvrđivanja prihoda obveznika plaćanja alimentacije bitno je da se uzmu u obzir svi izvori prihoda. Ako o alimentaciji odlučuje sud, dužan je u utvrđivanju prihoda tražiti podatke od Porezne uprave, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Financijske agencije, Porezne uprave i HZZO-a.

Za obveznika plaćanja alimentacije s prihodima do 1016 eura primjenjuju se minimalni novčani iznosi alimentacije, a u višim platnim razredima ona se povećava proporcionalno rastu prihoda.

Ako roditelj plaća alimentaciju za dvoje i više djece, u izračunu se ne uzima apsolutni zbroj dvije cijele alimentacije, već se konačni iznos umanjuje do jedne polovice navedenog iznosa.

U slučaju kada obveznik plaćanja alimentacije mjesečno zarađuje više od gornje granice predviđene tablicom, sud može u parničnom postupku odrediti alimentaciju u višem iznosu od predviđenog ako utvrdi da postoje opravdane okolnosti, vodeći pritom računa o tome da uzdržavanje djeteta ne smije povećati životni standard drugog roditelja.

Stiže i alimentacijski fond?

Premijer Andrej Plenković je u rujnu, u sklopu prezentacije zakonskih izmjena kojima je cilj učinkovitija borba protiv nasilja nad ženama, najavio i osnivanje Alimentacijskog fonda. Ne radi se o osnivanju nove, posebne ustanove, već o poboljšanju postojećeg instituta u sklopu socijalne skrbi, tzv. privremenog uzdržavanja. 

Glavna je novost da će se državna alimentacija isplaćivati djeci do njihove 18. godine, a ne najduže tijekom razdoblja od tri godine, kako je to sada propisano, te da će se najvjerojatnije podići i iznosi. Prema procjenama, u Hrvatskoj za oko 9000 maloljetne djece roditelji ne plaćaju alimentaciju.