HUP u škripcu

Poslodavci ne znaju što s počasnim predsjednikom koji je na tjeralici

02.11.2017 u 09:16

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković danas bi se trebao susresti s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca na čelu s glavnim direktorom HUP-a Davorom Majetićem, a sastanku će nazočiti i brojni ministri. Teme su aktualno stanju u hrvatskom gospodarstvu, aktivnosti vezane uz jačanje gospodarskog rasta te prioriteti Vlade definirani u prijedlogu proračuna za 2018. No, HUP trenutno mori i jedna neugodna tema za koju, zasad, nemaju rješenja

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) osnovana je 1993. godine. Njezin prvi predsjednik bio je Ivica Todorić te ju je vodio četiri godine. Todorić je i dan danas HUP-ov počasni predsjednik, bez obzira na to što je za njim raspisana međunarodna tjeralica

Istina, riječ je samo o simboličnoj dužnosti, ali opet poslovnoj zajednici sigurno nije ugodno to da njihovu najznačajniju udrugu makar i 'paradno' vodi bjegunac pred domaćim pravosuđem.

Na naš upit razmišljaju li o uzimanju titule počasnog predsjednika Todoriću, iz HUP-a su nam odgovorili kako se raspravlja o tome.

'Od početka otvaranja slučaja Agrokor s velikom pažnjom pratimo sve okolnosti i događaje u Agrokoru i u vezi s njim. U tom smislu traju konzultacije u Udruzi oko statutarnih odredbi i statusa počasnog predsjednika Udruge. Pritom se vodimo glavnim načelom koje proklamira Udruga, a to je poštivanje prava i svih propisa', izjavio je za tportal Davor Majetić, direktor HUP-a.

Udrugu poslodavaca osnovala su prije 24 godine četrdesetorica poduzetnika. Za prvog predsjednika izabrali su Todorića, kojeg je nakon četiri godine naslijedio direktor Mesne industrije Jakopec iz Zlatara, pokojni Mladen Jakopec.

U fotelji predsjednika HUP-a izredao se do danas niz poznatih domaćih poduzetnika, poput Branka Roglića, vlasnika Orbico grupe, Emila Tedeschija, vlasnika Atlantica, i Franje Lukovića, bivšeg čelnika Zagrebačke banke.

Predsjednik HUP-a od 2007. do 2011. bio je i Damir Kuštrak, a on se s Todorićem našao na udaru DORH-a u istrazi u slučaju Agrokor.

  • +75
Sva lica Ivice Todorića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Od 2004. do 2005. Udrugu je vodio Darko Marinac, tadašnji predsjednik Uprave Podravke koji je u aferi Spice prošle godine nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora.