posjet koprivnici

Plenković pustio u pogon novu Podravkinu tvornicu tjestenina

19.01.2024 u 14:22

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u petak je u Koprivnici pustio u pogon novu Podravkinu tvornicu tjestenine, vrijednu 15 milijuna eura, čiji je maksimalni proizvodni kapacitet 9.000 tona tjestenine

Premijer Andrej Plenković tom je prigodom kazao je da su novootvoreni pogoni važni za rastuću snagu Podravke i prehrambenu industriju te da to predstavlja put prema samodostatnosti Hrvatske u proizvodnji hrane. Dodao je da je zadovoljan što se u blizini novih pogona gradi logistički centar, a na Kalniku nova tvornica koprivničke kompanije.

Osvrnuvši se na gospodarstvo u Hrvatskoj kazao je da su prognoze stručnjaka što se tiče rasta BDP-a i smanjenja inflacije optimistične.

"Nikad u posljednjih 40 godina nismo imali manje nezaposlenih", kazao je Plenković i dodao da svatko tko želi raditi može naći posao. Istaknuo je i činjenicu da je prosječna plaća za studeni iznosi 1208 eura.

Predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić kazala je da je za projekt gradnje nove tvornice potrošeno sedam milijuna eura na građevinske radove, a osam milijuna eura na tehnologiju. Čak je 50 šlepera bilo potrebno da doveze svu potrebnu opremu koja je instalirana u novim pogonima, kazala je.

Tvornica će u prvoj godini proizvesti tjestenine koja će biti pakirana u 90 milijuna Podravkinih juha. Sama tvornica prostire se na 4.400 četvornih metara te se nalazi uz tvornicu Vegete i Juha. Riječ je o jednom od najvećih projekata koprivničke kompanije u sklopu Strategije poslovanja do 2025. godine, čija je gradnja počela u listopadu 2022. godine.

  • +45
Podravka Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Novi pogon je klimatiziran i u potpunosti automatiziran. Sastoji se od linije za kratku i uvijenu tjesteninu, linije za pakiranje i paletiranje te automatizirano upravljanje paletama. Kako je rečeno, Podravka će novom tvornicom dodatno osigurati vlastitu proizvodnju tjestenine, modernizirati tehnološki proces proizvodnje te daljnji rast kategorije juha, kao i razvoj novih proizvoda.