vrtoglavo bogatstvo

Peking više nije azijska prijestolnica milijardera. Evo tko mu je oteo titulu

27.03.2024 u 20:38

Bionic
Reading

Prema popisu globalnih bogataša Hurun Research Instituta, Mumbai je sada azijska prijestolnica s najvećim brojem milijardera, javlja CNBC. Ovo je prvi put da je najnaseljeniji grad Indije preuzeo čelno mjesto na popisu odredišta najbogatijih u Aziji

Na vrhu globalne liste gradova za 2024. je New York sa 119 milijardera, a slijedi ga London s 97 vrtoglavo imućnih. Mumbai pak kao financijska prijestolnica Indije broji 92 milijardera, navodi Hurun Research Institute. Odmah iza njega su Peking (91) i Šangaj (87), izvještava CNBC.

Trenutačno u svijetu živi 3279 milijardera, što je povećanje od pet posto u odnosu na 2023., pokazuje izvješće. Prema ljestvici zemalja, Kina je i dalje na vrhu liste sa 814 milijardera, iako ih je izgubila čak 155 u godinu dana. SAD je na drugom mjestu sa 800 milijardera dok je Indija na trećem s njih 271.

'Kina je imala lošu godinu', navodi Hurun Research Institute, dodajući da su procesi bogaćenja u toj državi prošli kroz duboke promjene u posljednjih nekoliko godina, uz pad bogatstva temeljenog na nekretninskom biznisu i obnovljivim izvorima energije.

Kinez Zhong Shanshan, osnivač i direktor gigantskog proizvođača flaširane vode Nongfu Spring, zadržao je mjesto najbogatije osobe u Kini. Colin Huang, osnivač e-trgovine Pinduoduo, ove godine preskočio je pak izvršnog direktora Tencenta Ma Huatenga i dospio na drugo mjesto.

Prema Hurun Research Instituteu, SAD ima samo 14 milijardera manje od Kine, a pritom je umjetna inteligencija bila značajan pokretač porasta ultrabogatih ljudi u SAD-u, pokazalo je izvješće. Milijarderi koji stoje iza Microsofta, Googlea, Amazona, Oraclea i Mete doživjeli su značajan porast svog bogatstva jer su ulagači skloni vrijednostima koju stvara umjetna inteligencija, navodi se u izvješću.

Bloombergov indeks milijardera pokazao je da su osnivač Amazona Jeff Bezos i izvršni direktor Tesle Elon Musk prva dva milijardera u SAD-u s neto bogatstvom od 201, odnosno 190 milijardi dolara. Taylor Swift pridružila se popisu Hurun Research Institutea s neto vrijednošću od 1,2 milijarde dolara nakon što je započela svoju turneju Eras u ožujku, a do sada je nastupala u SAD-u, Južnoj Americi, Australiji, Singapuru i Tokiju.

  • +4
Taylor Swift i Travis Kelce Izvor: Profimedia / Autor: MiamiPIXX / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Indija je najbrže rastuće gospodarstvo na svijetu nakon što joj je BDP porastao za 8,4 posto od listopada do prosinca. U prosincu je indijsko tržište dionica preteklo hongkonško i postalo sedmo najveće na svijetu.

Predsjednik indijske kompanije Reliance Industries Mukesh Ambani i dalje je najbogatija osoba u Aziji i 11. najbogatiji u svijetu, s ukupnom neto vrijednošću od 110 milijardi dolara, prema Bloombergovom indeksu. U siječnju je Gautam Adani, osnivač i predsjednik Adani grupe, nakratko pretekao Ambanija, ali je sada tri mjesta iza njega, s neto vrijednošću od 97,9 milijardi dolara.