AKVIZICIJA KOMERCIJALNE BANKE

Nova ljubljanska banka postaje druga najveća banka u Srbiji

30.12.2020 u 15:16

Bionic
Reading

Nova Ljubljanska banka (NLB) završila je akviziciju Komercijalne banke Beograd (KBB), treće po veličini u Srbiji, nakon što je na natječaju u sklopu privatizacije državne imovine bila odabrana kao najpovoljniji ponuđač

Vodstvo najveće slovenske banke krajem veljače ove godine s vladom Republike Srbije potpisalo je ugovor o kupnji 83,23 postonog udjela u KBB-u za 387 milijuna eura. U međuvremenu je za realizaciju posla dobivena suglasnost financijskih regulatora u Srbiji, Sloveniji i EU-u, navodi u srijedu ljubljansko "Delo".

NLB je i ranije bila prisutna na srbijanskom financijskom tržištu, na kojem će nakon konsolidacije s novom akvizicijom imati oko 12 posto udjela temeljem veličine bilance. Vjerojatno će biti druga najveća banka u Srbiji, navode slovenski mediji, a povećat će i tržišni udjel u BiH i Crnoj Gori, gdje Komercijalna banka Beograd ima svoje poslovnice.

Tom je akvizicijom NLB grupa svoju bilancu poovećala za gotovo četvrtinu, na 18,7 milijardi eura, kreditni portfelj za 1,8 milijardi, a depozite za 3,3 milijarde, navode slovenski mediji.

NLB grupa je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila 105 milijuna eura čiste dobiti, što je 36 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani, a u idućoj računa s rastom kamatnih i nekamatnih prihoda.