NOVA TEHNOLOGIJA

Nexe i ThyssenKrupp predstavili projekt CO2NTESSA vrijedan 400 milijuna eura

14.03.2023 u 14:43

Bionic
Reading

Nexe grupa i njemačka korporacija ThyssenKrupp u utorak su predstavili projekt CO2NTESSA vrijedan 400 milijuna eura, kojim će se smanjiti emisija ugljičnog dioksida (CO2) u proizvodnji cementa na bazi PureOxyfuel tehnologije

"Projekt CO2NTESSA najveći je s kojim smo se susreli, a cilj je implementacija CO2 neutralne i troškovno efikasne proizvodnje cementa u razdoblju do 2029. godine", rekao je predsjednik uprave Nexe Grupe Ivan Ergović, koji je s predstavnicima Thyssenkruppa potpisao ugovor za uslugu projektiranja i izgradnju nove linije za proizvodnju klinkera, bazirane na najnovijoj Polysius Oxyfuel tehnologiji druge generacije.

Tehnologija koju dvije tvrtke planiraju uvesti u novo postrojenje fokusira se na hvatanje CO2 na izvoru nastanka, za razliku od većine ostalih tehnologija koje djeluju tek na završetku proizvodnog procesa.

"CO2 se hvata na lokaciji cementare, a nakon pripreme transportira se Plinacrovovim plinovodom do lokacije koju je Agencija za ugljikovodike odredila za utiskivanje u geološke strukture", objasnio je direktor sektora za investicije Nexe-a Marko Umiljanović.

Projekt se planira u cementari Našice koja čini trećinu hrvatske proizvodnje cementa, a radi se o više od milijun tona cementa pri čemu se više od 50 posto izvozi se u zemlje regije, dodao je.

CO2NTESSA, jedinstven je u svijetu i s procijenjenom vrijednošću od 400 milijuna eura jedna je od najvećih planiranih investicija u industriju u Hrvatskoj. Projekt će se prijaviti na Inovacijski fond koji omogućuje sufinanciranje do 200 milijuna eura.

"Bitno je naglasiti da je projekt CO2NTESSA, u vrijednosti od 400 milijuna eura, jedan od najvećih planiranih projekata u industriji u Hrvatskoj", rekao je.

"Proizvodnja cementa ulazi u kategoriju energentski intenzivne industrije te je za proizvodnju milijuna tona cementa potrebno više od 900 gigavatsati energije. U tom procesu potrebne su temperature veće od 1400 stupnjeva pri čemu nastaje više od 700 tisuća tona CO2 godišnje", rekao je Umiljanović i dodao da je to otprilike tri posto ukupnih emisija CO2 Hrvatske.

Član Uprave Thyssenkrupp Frank Ruoss rekao je da je dekarbonizacija industrije najvažniji zadatak u nastojanju stvaranja što održivije industrije.

Korporacija ThyssenKrupa svojom će tehnologijom, Polysius PureOxyfuel, omogućiti sto postotno hvatanje CO2 iz proizvodnog procesa što čini više od 700 tisuća CO2 godišnje.

Direktor za strategiju i razvoj Nexe-a Davor Blažek rekao je da misao vodilja projekta minimiziranje troškova CO2 i uklanjanje troškova povećanjem energetske učinkovitosti.

Njemački veleposlanik u Christian Hellbach rekao je da vjeruje u projekt CO2NTESSA, jer Hrvatska ima velike potencijale u sektoru obnovljive energije.