ekonomski problemi

Najskuplji Božić: Blagdanska košarica na 417 eura, zabilježene nestašice povrća i mesa

21.12.2023 u 08:29

Bionic
Reading

Koliko ćemo ove godine morati izdvojiti za blagdansku košaricu? Hoće li ovo biti najskuplji Božić otkad se prate cijene? Kakve nas cijene očekuju sljedeće godine i mogu li plaće pratiti njihov rast?

O svemu tome u emisiji U mreži Prvog govorili su predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, predsjednik HUP-Udruge trgovine Martin Evačić i ekonomski analitičar Damir Novotny.

Sever je naglasio da se godinama rade izračuni blagdanskih košarica za Božić i Uskrs. 'Božićna obuhvaća Badnjak, Božić, blagdan sv. Stjepana te Staru i Novu godinu. U tom razdoblju rade se tri košarice. Ona najskuplja je presjek svega onoga što je tradicija širom Hrvatske, ona srednja radi određene ustupke, a ona najskromnija odstupa od svega', kazao je.

Dodaje da bi ove godine ona tradicionalna košarica iznosila 417 eura, srednja bi iznosila 176 eura, a ona najskromnija 98 eura. 'Što se tiče cijena hrane u Hrvatskoj, to nije samo pitanje blagdana, statistike pokazuju da smo iznad prosjeka EU-a, čak smo u nekim segmentima i iznad prosjeka koji vrijedi za bogatije zemlje u EU, u kojima su plaće dva, tri puta veće', naglasio je Sever.

Evačić je istaknuo da cijene hrane u trgovinama ovise o nabavnim cijenama, a marža trgovcima pada. Smatra kako se ne može očekivati da cijene budu na razini pretpandemije.

'Cijene hrane su porasle, nekih vrsta hrane nema ni dovoljno, naročito voća i povrća, a problem je sada i s mesom. Cijena odojka u nabavi za kilu je osam, devet eura, a nekad je to u nabavi bilo ispod dva eura. Što se tiče bakalara, cijene se ponekad formiraju u dobavi na nerazumljive načine', rekao je.

Ističe da se godinama ukazuje na to da što se tiče hrane nismo samodostatni. Kako kaže, kada nisi samodostatan i moraš kupiti hranu, i cijena je drugačija.

  • +16
Advent u Zagrebu Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo