transportne tarife

Mađarski MOL: JANAF-ova cijena ostaje pretjerana i nepravedna

05.01.2024 u 15:52

Bionic
Reading

Mađarski MOL u petak je ponovno ustvrdio da je cjenovna politika JANAF-a i dalje nepravedna i podrazumijeva previsoke cijene odnosno transportne tarife

"Činjenica je da je JANAF posljednjih godina značajno poskupio svoje usluge, koje su posljedično koštale višestruko više od europskih referentnih cijena", tvrde u MOL-u.

Dodaju da već dugo istražuju "razloge iznimno visoke naknade koju traži JANAF", ali do sada nisu uspjeli pronaći uvjerljivo objašnjenje te ocjenjuju da je cijena kilometra koju primjenjuje JANAF nesrazmjerno i nerazumno skupa.

Kako je povećanje daleko nadmašilo povećanje europskih cijena energenata, čini se opravdanom pretpostavka da JANAF profitira u ratu između Ukrajine i Rusije", navodi se u priopćenju.

Štoviše, tvrdi se da je JANAF "umjesto da pokaže regionalnu solidarnost", odlučio kapitalizirati izloženost Češke - koja nema izlaz na more, kao i Mađarske i Slovačke, čije su rafinerije uvelike ovisne o Jadranskom naftovodu kao jedinoj održivoj alternativi ruskoj nafti.

U međuvremenu, nastavlja MOL, evidentno je i da su prihodi JANAF-a vrtoglavo porasli i to, kako se navodi, "vjerojatno dobrim dijelom kao rezultat njihove nove politike cijena - što je tvrtku navelo da u posljednje vrijeme bilježi rekordne financijske rezultate".

Za sebe pak MOL navodi da je "tvrtka s istinskim srednjoeuropskim načinom razmišljanja kojoj je iznad svega prioritet sigurnost opskrbe gorivom".

Janaf je u srijedu odbacio tvrdnje čelnika MOL-a Zsolta Hernadija o visini transportnih tarifa, ističući da u izračunu tih tarifa upotrebljava verificiranu metodologiju koja osigurava jednak tretman svih korisnika i nije vezana za pravne osobe, nego za dionice naftovoda, s čime je upoznat i MOL.

Hernadi je u opširnom intervjuu mađarskom portalu Index prigovorio na visoke tarife Janafa za transport nafte.

Prigovore na visoke tranzitne naknade za energente, i četiri puta više od tržišnih, što otežavaju diversifikaciju nabave i opskrbu energijom Mađarske i Slovačke, početkom srpnja prošle godine iznio je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Na to su, također početkom srpnja 2023. reagirali iz Janafa iz kojeg su te izjave ocijenili netočnim te su se odlučno suprotstavili svim tvrdnjama koje upućuju na mogući neravnopravan položaj bilo kojeg korisnika svojih usluga.