FORINTA JE SLABA

Mađarska je u teškoj krizi, poslovnjaci zavapili: 'Uvedimo euro, to je spas!'

02.10.2023 u 15:44

Bionic
Reading

Šef jedne od najvećih tvornica u Mađarskoj pozvao je na uvođenje eura nakon što su politike premijera Viktora Orbana dovele do jedne od najtežih ekonomskih kriza u toj zemlji unazad nekoliko godina

'Nakon godinu dana recesije, pada vrijednosti forinte i najviše stope inflacije u EU te blokade fondova EU-a zbog briga oko poštivanja demokracije, Mađarska ne bi smjela gubiti vrijeme. Moramo prihvatiti vrijednosti EU-a i uvesti euro', izjavio je za Bloomberg Otto Sinko, suizvršni direktor kompanije Videoton.

'Raspored usvajanja eura sam po sebi bio bi stabilizirajući faktor, posebno ako bi bio povezan s političkim koracima koji bi donijeli pomirenje s EU-om', izjavio je Sinko za Bloomberg.

Bruxelles i Budimpešta već se dulje vrijeme suočavaju s nesuglasicama oko demokratskih vrijednosti. U isto vrijeme Orban se približio Rusiji i Kini dok veći dio EU-a poduzima mjere za suzbijanje njihovog utjecaja.

'Put Mađarske vodi prema Zapadu, ne prema Istoku', kaže Sinko.

Iako je on rekao da je njegov apel za usvajanje eura osobno mišljenje, a ne stav Videotona, tvrtke koju vodi, njegove izjave su značajne s obzirom na to da je riječ o jakom poslodavcu i izvozniku koji ima koristi od slabe forinte.

  • +8
Viktor Orban Izvor: EPA / Autor: Robert Ghement

Forinta je oslabila prema euru 30 posto otkako se Orban vratio na vlast 2010. godine, a slabljenje eura ubrzalo se dolaskom inflacije lani.

'Nije istina to da je slaba forinta jedina bitna stvar za izvoznike, ona ima smisla samo ako je cijelo gospodarstvo stabilno', kaže Sinko, čija tvrtka zapošljava 9200 radnika i proizvodi sve od dijelova za automobile do kućanskih aparata.

Središnji bankari u Mađarskoj lani su digli referentne kamate na 18 posto i taj je potez zaustavio 'puzajuću eurizaciju', jer je gotovo polovica sve štednje u Mađarskoj već u zajedničkoj europskoj valuti, a druga u forintama.

Iako se očekuje da će inflacija usporiti na jednoznamenkasti iznos do kraja godine, a vlada predviđa rast gospodarstva od trećeg kvartala, pitanje je kako to osigurati i istodobno ojačati državni proračun.

Prošlog mjeseca ključni ministri u Orbanovoj vladi sukobili su se s centralnom bankom oko monetarne politike i inflacije, a podjele su se pojavile i unutar vlade oko načina suzbijanja rekordnog proračunskog deficita i pitanja usvajanja eura.

Ministar financija Mihaly Varga čak je spomenuo mogućnost vezivanja vrijednosti forinte za euro putem tečajnog mehanizma, u kakvom je bila i Hrvatska.

'Kada govorimo o usvajanju eura, mnogi spominju samo nedostatke, poput gubitka neovisnosti monetarne politike', dodao je Sinko i zaključio: 'Ali zašto ne bismo naveli njegove prednosti?'