m plus croatia

Jedna od najvećih investicija u Hrvatskoj: EBRD ulaže 60 milijuna eura u domaću tvrtku

28.11.2023 u 11:36

Bionic
Reading

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) ulaže 60 milijuna eura u BPO (Business Process Outsourcing) vertikalu Mplus Grupe, a novim sredstvima Mplus će financirati daljnje širenje poslovanja, izvijestili su u utorak iz Mplus Grupe

Današnjim potpisivanjem ugovora EBRD će preuzeti 28,3 posto udjela u kompaniji M Plus Croatia nakon što se ispune svi formalni preduvjeti, to jest dobiju regulatorna odobrenja nadležnih vlasti.

Zahvaljujući investiciji, istaknuto je u priopćenju, BPO poslovna vertikala će biti izvrsno pozicionirana za daljnje širenje BPO poslovanja kroz akvizicije i organski rast uz istovremeno unaprjeđenje efikasnosti poslovnih procesa i stvaranju novih radnih mjesta.

Ova investicija će ujedno biti i najveća investicija EBRD-a u vlasničku strukturu (equity) tvrtke u sektoru tehnoloških usluga u regiji jugoistočne Europe te jedna od većih investicija u Hrvatskoj.

Društvo M Plus Croatia je dio Mplus Grupe te konsolidira kompanije koje posluju u BPO poslovnoj vertikali Grupe. Nakon investicije, Mplus Grupa, koja trenutno ima 68,7 posto udjela, ostat će većinski dioničar s 59,7 posto udjela, dok će MidEuropa nastaviti podržavati poslovanje kao manjinski investitor, priopćeno je.

Iz Mplus Grupe su izvijestili da će uloženim sredstvima nastaviti širenje poslovanja i konsolidaciju svoje strateške pozicije na međunarodnom BPO tržištu, primarno kroz akvizicije.

Ugovor o ulaganju potpisali su predsjednik Uprave Mplus Grupe Darko Horvat i regionalni direktor EBRD-a za srednju Europu Mark Davis.

Horvat je izjavio da je porast potražnje za kompanijinim uslugama rezultirao potrebom za dodatnim ulaganjima u razvoj BPO poslovanja. "Partnerstvo s EBRD-om kao predvodnikom u financiranju ekonomski uključivih projekata strateški je i vrijednosni izbor, a ne samo komercijalni. To partnerstvo će nam omogućiti realizaciju naše ambiciozne strategije daljnjeg rasta, primarno kroz akvizicije”, rekao je Horvat, dodavši i da investiciju vide kao dokaz velikog napretka ostvarenog proteklih godina

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Davis je izrazio uzbuđenje zbog investiranja u inovativnu kompaniju kao što je Mplus, usmjerenu na regionalni rast.

"Kroz ovu investiciju ponovno potvrđujemo našu usmjerenost na poticanje inovacija i razvoja hrvatske ekonomije, uključujući i kroz podupiranje domaćih poduzeća pri daljnjem širenju na inozemnim tržištima”, izjavio je Davis.

Mplus Grupa u vlasništvu je mirovinskih fondova, institucionalnih investitora i privatnih ulagača, a uz Hrvatsku, pruža usluge na 57 tržišta diljem svijeta te je jedan od vodećih poduzeća u segmentu eksternalizacije poslovnih procesa. U priopćenju se titulira kao europski lider koji uspješno integrira dinamične industrije kontaktnog centra, informacijskih tehnologija, usluga zapošljavanja (HR) i eCommerce segmenta s ciljem rješavanja globalnih izazova na polju korisničke podrške.

Od 2016. godine realizirala je 17 akvizicija i osigurala diversificiran portfelj klijenata koji čine vodeći europski i svjetski telekomi, financijske, tehnološke, energetske, logističke kompanije, kompanije za elektroničku trgovinu te kompanije u sektoru robe široke potrošnje. Zahvaljujući uredima i operativnim centrima u 18 zemalja, Mplus zajednicu multikulturalnih timova trenutno čini više od 14.700 zaposlenika.