NOVA FLOTA

Jedan od vodećih europskih zračnih prijevoznika pokreće novu zrakoplovnu liniju

27.10.2023 u 17:11

Bionic
Reading

Jedan od vodećih europskih zračnih prijevoznika pokreće novu zrakoplovnu liniju za kratke linijske letove na kontinentu. Lufthansa, vodeći njemački zrakoplovni prijevoznik i najveća europska zrakoplovna grupacija, kaže da će nova flota pomoći u smanjenju troškova. 'Nova tvrtka City Airlines započet će s radom u ljeto 2024., nakon što je dobila odobrenje prošlog lipnja', objavila je njemačka grupa u priopćenju za javnost u srijedu

Regionalni prijevoznik će letjeti iz zračnih luka u Münchenu i Frankfurtu odakle polaze mnogi Lufthansini dugolinijski letovi.

Lufthansina nova podružnica trebala bi krenuti s letovima u srpnju 2024. To će omogućiti tvrtki da 'ojača svoju konkurentnost na kratkim relacijama u Europi', rekao je njemački prijevoznik.

Ovim segmentom trenutno uglavnom upravlja još jedna Lufthansina podružnica, Lufthansa CityLine, čiju je strukturu troškova menadžment dugo smatrao preskupom. Dvije podružnice 'nastavit će raditi u isto vrijeme', naveli su iz tvrtke, prenosi Euronews.

Lufthansa kritizirana zbog strategije zapošljavanja

Grupa je priopćila da će od studenog početi zapošljavati osoblje u kokpitu i kabini, dajući prednost kandidatima s iskustvom i potičući osoblje iz Lufthansa CityLine timova da se prijave. Prema pisanju njemačkog tiska, koristi bi mogli imati i bivši zaposlenici niskotarifne podružnice grupe Germanwings, zatvorene 2020. godine.

Ovu su strategiju sindikati osudili kao pravnu lukavštinu. Kažu da ovaj potez omogućuje Lufthansi smanjenje troškova zapošljavanjem zaposlenika koji su već u grupi, ali pod novim, socijalno manje povoljnim ugovorima.

U kolovozu je pilotski sindikat VC osudio 'zrakoplovne tvrtke koje uvijek stvaraju nove operativne podružnice kako bi zaobišle ​​ili smanjile uvjete cijena'. Ovog je ljeta organizacija povećala plaće pilotima Lufthanse za više od 17 posto. Uslijedio je sukob s upravom koji je trajao nekoliko mjeseci, kao i opetovani štrajkovi.

Lufthansa je u srijedu odgovorila da želi pregovarati o uvjetima ugovora za buduće zaposlenike koji bi bili 'konkurentni'. 'Sa City Airlinesom želimo stvoriti mogućnosti za naredna desetljeća i osigurati održiva radna mjesta u Njemačkoj', rekao je Jens Fehlinger, direktor City Airlinesa.