RAST CIJENA

Inflacija u EU usporila u veljači, Hrvatska prednjači u eurozoni

18.03.2024 u 13:00

Bionic
Reading

Inflacija u EU usporila je u veljači, prateći trend u eurozoni, pokazale su u ponedjeljak nove procjene Eurostata.

Na razini EU-u godišnja stopa inflacije mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) koji omogućuje usporedbu među zemljama-članicama spustila se u veljači na 2,8 posto. U siječnju iznosila je 3,1 posto.

U eurozoni kliznula je s 2,8 na 2,6 posto, potvrdio je Eurostat procjenu s kraja veljače.

Na mjesečnoj razini cijene su u veljači na oba područja porasle za 0,6 posto. U siječnju bile su kliznule za 0,2 posto u odnosu na prosinac, izračunao je europski statistički ured, revidiravši procjenu za zonu primjene zajedničke europske valute.

Najviše je u veljači u zoni primjene eura pojeftinila energija, za 3,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, ali blaže nego u siječnju.

Svježa hrana poskupjela je za 2,1 posto, znatno blaže nego na početku godine kada su joj cijene bile poskočile za za 6,9 posto.

U veljači 2023. godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila je 8,5 posto, a u EU 9,9 posto.

Rumunjska i dalje na čelu

Najvišu godišnju stopu inflacije u EU bilježila je i u veljači Rumunjska, od 7,1 posto, izvijestio je Eurostat.

Slijedi Hrvatska s najvećim rastom cijena mjerenih HICP-om među članicama eurozone, za 4,8 posto u odnosu na veljaču 2023. Istu stopu inflacije mjerene HICP-om Hrvatska je bilježila i u siječnju.

Skupina s najsnažnijim rastom cijena u veljači obuhvaća još Estoniju, članicu eurozone, gdje su cijene porasle za 4,4 posto.  

Najnižu su pak godišnju stopu inflacije u EU u veljači bilježile Danska i Latvija, od 0,6 posto, stoji u izvješću.