cijene idu gore

Indija prvi put u sedam godina zabranjuje izvoz šećera

24.08.2023 u 12:07

Bionic
Reading

Očekuje se da će Indija zabraniti izvoz šećera u sljedećoj sezoni prvi put u posljednjih sedam godina, a to će vjerojatno povećati cijene na tržištima u New Yorku i Londonu, koje se već kreću oko najviših razina u više godina

Indija će od početka listopada tvornicama zabraniti izvoz šećera, budući da je nedostatak kiša smanjio prinose trske, doznaje Reuters iz tri vladina izvora.

Zbog sada već visokih cijena na međunarodnim tržištima, zabrana indijskog izvoza povećava bojazni od daljnje inflacije na globalnim tržištima hrane.

"Naš je primarni fokus ispuniti lokalne zahtjeve za šećerom i proizvesti etanol iz viška šećerne trske", rekao je vladin izvor koji je želio ostati neimenovan u skladu sa službenim pravilima. "U nadolazećoj sezonu nećemo imati dovoljno šećera za izvozne kvote", dodao je.

Indija je tijekom tekuće sezone do 30. rujna tvornicama dozvolila da izvezu samo 6,1 milijun tona šećera, nakon što im je prošle sezone dozvolila prodaju rekordnih 11,1 milijun tona.

U 2016. je Indija uvela porez na izvoz šećera od 20 posto, u nastojanju da ograniči prodaju za inozemstvo.

Monsunske kiše u područjima s najvećim uzgojem šećerne trske u zapadnoj državi Maharashtra i južnoj državi Karnataka - koje zajedno imaju više od polovine ukupne proizvodnje šećera u Indiji – do sada su u ovoj godini bile čak 50 posto ispod prosjeka, pokazuju službeni podaci.

Mjestimične kiše mogle bi smanjiti proizvodnju šećera u sezoni 2023./24. pa čak i sadnju za sezonu 2024./25., rekao je dužnosnik iz industrije koji nije želio biti imenovan.

Lokalne su cijene šećera ovoga tjedna skočile na najvišu razinu u posljednje dvije godine i natjerale vladu da tvornicama u kolovozu dozvoli prodaju dodatnih 200.000 tona.

"Inflacija hrane zabrinjava. Nedavno povećanje cijena šećera eliminira svaku mogućnost izvoza", kazao je drugi vladin izvor.

Maloprodajna inflacija je u Indiji u srpnju skočila na najvišu razinu u posljednjih 15 mjeseci od 7,4 posto, pri čemu su cijene hrane porasle za 11,5 posto - najviše u posljednje tri godine.

Proizvodnja šećera u Indiji mogla bi u sezoni 2023/2024. pasti 3,3 posto, na 31,7 milijuna tona.

"Tvornicama smo tijekom posljednje dvije godine dozvolili da izvoze velike količine šećera", rekao je treći vladin izvor. "No, mi također moramo osigurati dostatne zalihe i stabilne cijene", dodao je.

Indija je kupce u prošlom mjesecu iznenadila uvođenjem zabrane izvoza bijele riže koja nije basmati. New Delhi je prošloga tjedna također uveo carinu na izvoz luka od 40 posto, dok pokušava smiriti cijene hrane uoči nacionalnih izbora krajem godine.