POD TOPLIM ZADARSKIM SUNCEM

Država ostala suvlasnik s Ninom Pavićem u hotelima na Boriku

22.05.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Zadarska hotelijerska tvrtka Borik, kojom upravlja austrijski Falkensteiner i čiji je najveći dioničar, što malo tko zna, tvrtka Nine Pavića Allegheny Financial, donijela je odluku o povlačenju dionica s Burze. Zakon u takvim slučajevima, zbog zaštite malih dioničara, nalaže da se onima koji ne pristaju na povlačenje ponudi otkup dionica pa, s obzirom na stanje na tržištu, mnogi to koriste kao priliku da povoljno istisnu male dioničare

Budući da je i država suvlasnik u Boriku, nakon Allegheny Financiala (46,2 posto) i Falkensteinera (preko tvrtke Aejo drži 23,1 posto), i to kroz agenciju Audio koja ima udio od 13,5 posto, zanimalo nas je hoće li na skupštini podržati ili odbiti prijedlog o povlačenju dionica, i u tom slučaju prodati svoj paket? Odgovore iz Audija čekali smo tjednima, a na kraju smo dobili samo šturu informaciju kako uopće nisu prisustvovali izvanrednoj skupštini društva koja je održana 8. svibnja. To znači da su pristali na odluku o povlačenju s burze te da nisu pristali na prodaju udjela, u kojoj bi, računajući tromjesečni prosjek ovih slabo likvidnih dionica od 42 kune, mogli za državni paket dobiti oko 2,6 milijuna kuna.

S obzirom na to da je Audio (Agencija za upravljanje državnom imovinom) najavljivao rasprodaju dionica u poduzećima u kojima ima manjinski udio, posebno u djelatnostima koje ne smatraju strateškim, kao što su turistička poduzeća, zanimljivo bi bilo čuti objašnjenje kako to da su zadržali vlasnički udio s obzirom na to da je manjinske udjele izvan tržišta puno teže prodati po fer cijeni. No za sada ništa od toga.

Gubitak turističke tvrtke Borik, u čijem su sastavu tri zadarska hotela (Funimation, Adriana, Donat) i jedan kamp, u 2012. iznosio je 19,7 milijuna kuna, što je znatno manje nego godinu ranije, kada je iznosio čak 41 milijun kuna. Lani su im blago porasli i prihodi, na 98,1 milijun kuna. No uz prihod manji od sto milijuna kuna, tvrtku muči financijska nestabilnost, s obzirom na to da ima goleme, višestruko veće obaveze. U prvom kvartalu 2013. dugoročni krediti približili su se brojci od 400 milijuna kuna, a kratkoročni su iznosili 270 milijuna kuna. Imovina poduzeća procijenjena je na 440 milijuna kuna.

Više je razloga zašto se tvrtke povlače s burze. Onima čije su dionice slabo likvidne i koje se ne namjeravaju financirati kroz tržište kapitala, delistiranje smanjuje troškove i snižava razinu transparentnosti, jer ne moraju redovito obavještavati javnost o poslovanju. Također, povlačenje pogoduje dominantnim dioničarima u okrupnjavanju vlasništva, jer se na taj način male dioničare motivira na prodaju.

Suvlasnik izdavačke kuće EPH, Nino Pavić, u ovo hotelijersko poduzeće ušao je preuzimajući zajedno s partnerima nekadašnji Hypo Consultants, nekretninsku tvrtku Hypo Banka, kojoj su nakon kuponske privatizacije i epizode s PIF-ovima pripali ovi hoteli smješteni na zadarskom predjelu Borik.

Zanimljivo je da je četvrti suvlasnik na Boriku, s vlasničkim udjelom od oko 10 posto, off shore tvrtka Conininvest iz Vaduza, koja se vezuje uz zadarskog poduzetnika Zdenka Zrilića. Zajedno s Falkensteinerom, Coninvest se pojavljuje i u turističkom naselju Punta Skala u Petrčanima, mjestu udaljenom desetak kilometara od Zadra, gdje ima vlasnički udio od 30 posto.