OD VADUZA DO TIROLA

Tko su stvarni vlasnici Punta Skale pored Zadra?

14.05.2012 u 07:30

Bionic
Reading

Vlasnik turističkog naselja Punta Skala u Petrčanima pokraj Zadra, na čijem se nedavnom raskošnom otvorenju pojavio i ministar turizma, nije samo austrijski hotelijer Falkensteiner, kako se to u medijima stalno ističe. Ova turistička tvrtka drži polovicu vlasništva u Punta Skala resortu, 30 posto pripada offshore tvrtki iz Vaduza Coninvest Finance koja se povezuje sa zadarskim poduzetnikom Zdenkom Zrilićem, a 20 posto posve nepoznatoj tvrtki iz Tirola

'Dobro došli u raj!' Uz ovaj slogan reklamira se Punta Skala resort, luksuzni turistički projekt u Petrčanima pored Zadra, koji na poluotoku uz more obuhvaća hotel Iadera s pet zvjezdica i wellness centar, obiteljski hotel s tri zvjezdice Diadora i apartmane Senia. Iako austrijski hotelijer Erich Falkensteiner naglašava da je ovo njihov najvažniji građevinski projekt, zanimljivo je da je on vlasnik samo pola Punta Skale. Vlasnici druge polovice raja javnosti su nepoznati, iako se barem jedan od njih pojavio na nedavnom službenom otvorenju. No formalno samo kao uzvanik.

Na tportalov upit iz Falkensteinera su nam otkrili vlasničku strukturu tvrtke koja je u izgradnju resorta na poluotoku površine 30 hektara uložila više od milijardu kuna: 'U Punta Skali d.o.o. austrijska tvrtka AEJO Beteiligungs GmbH, u vlasništvu Falkensteiner Michaeler Tourism Group, ima udio od 50 posto. Coninvest Finance iz Vaduza u Kneževini Lihtenštajn ima 30, a tvrtka Croatia Investment Beteiligungs iz Tirola 20 posto.'

O tajnovitim Falkensteinorovim partnerima koja stoje iza javnosti nepoznatih tvrtki nisu nam dali dodatna pojašnjenja. Ipak, tvrtka Coninvest Finance, registrirana u poreznoj oazi u Lihtenštajnu i čije stvarno vlasništvo možemo samo nagađati, vezuje se uz poslove zadarskog poduzetnika Zdenka Zrilića. On je uz brojne nekretninske poslove vlasnik i konkurentske investicije u susjedstvu Punta Skale – apartmanskog naselja P. S. Immo odvojenog doslovno samo ogradom. Tportal je 2010. godine pisao o ovom građevinskom poduhvatu u kojem je partner moćnom zadarskom poduzetniku iz Kalmetinog kruga bio Guenter Stridinger, sudionik afere Hype koji je nedavno posjetio Hrvatsku kao svjedok na suđenju bivšem premijeru Sanderu. No ubrzo nakon našeg teksta austrijski je bankar izašao, barem službeno, iz projekta vrijednog 30 milijuna eura.

I Zrilićev blizak poslovni partner Zvonimir Nižić, s kojim je nekad bio suvlasnik zadarske tvornice Folijaplast, pojavio se 4. svibnja na otvorenju Punta Skale. Fotoreporteri su ga uhvatili uz Zdravka Livakovića, nekadašnjeg državnog tajnika i bliskog suradnika Božidara Kalmete, kojeg je bivši ministar nakon izbijanja afere u HAC-u udaljio iz visoke politike. Službeno, Livaković je otišao zbog obiteljskih razloga, i o njegovoj se karijeri od tada ne zna ništa.

Zanimljivo, na otvaranju na kojem su bili i ministar turizma Veljko Ostojić i predsjednik turističke zajednice Niko Bulić, bivši i sadašnji  gradonačelnici Zadra iz redova HDZ-a i nogometaš Igor Štimac, fotografi nisu uhvatili jedino Božidara Kalmetu, zadarskog vladara iz sjene i novog simpatizera Tomislava Karamarka, kojem je svojom podrškom priskrbio titulu favorita u utrci za predsjednika HDZ-a.

Iako su prema tvrdnjama austrijskih medija krediti Hypo banke za Punta Skalu bili predmet policijske istrage, Falkensteiner i njegovi partneri uspjeli su projekt privesti kraju. Na službenom otvorenju najavili su produljenje sezone na čak deset mjeseci i očekivani godišnji promet od 60 milijuna eura. A umjesto očekivanim raspletom koji je trebao potvrditi da su u tom i sličnim poslovima milijuni završili na računima Georga Heidera, Guentera Striedingera i Vladimira Zagorca, istražno povjerenstvo koruškog parlamenta o aferi Hypo završilo je svoj rad svađom političara i potpunim kaosom.