odluka suda

DORH ima godinu dana za nadopunu optužnice protiv Todorića

22.01.2024 u 13:06

Bionic
Reading

Županijski sud u Zagrebu naložio je državnom odvjetništvu da u roku od godinu dana dopuni optužnicu u slučaju Agrokor

Iako se ranije smatralo da DORH, s obzirom da je sam povukao optužnicu nakon kraha vještačenja, neće imati rok, to je sada promijenjeno.

N1 je dobio na uvid u odluku u Županijskog suda od 17. siječnja ove godine kojom se državnom odvjetnišvu dopušta još 12 mjeseci da sredi ovu optužnicu protiv Todorića i ostalih.

U tom roku DORH mora pronaći novog vještaka, koji mora napraviti novo financijsko vještačenje poslovanja Agrokora. Valjda podsjetiti da je prvim vještačenjem bilo utvrđeno da je za Todorićeve uprave Agrokor oštećen za preko milijardu tadašnjih kuna. No, to vještačenje napravio je vještak u suradnji s kolegama za koje je utvrđeno da su bili u sukobu interesa. Njihova tvrtka KPMG surađivala ja s Agrokorom na brojim poslovima.

Sada će DORH morati pronaći novog, potpuno neovisnog financijskog vještaka i povjeriti mu ovo vještačenje što, kažu nam akteri ovog slučaja, sasvim sigurno neće biti jednostavno. Riječ je o obimnom spisu i godinama poslovanja koje se mora pomno analizirati. Teoretski, novi vještak može samo staviti svoj potpis na već provedeno vještačenje ako se s njim slaže, no, s obzirom na osjetljivost slučaja, iznimno je malo vjerojatno da će se itko to usuditi napraviti.

Vještačenje koje je propalo koštalo je 1,3 milijuna eura.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica rekao je prije nekoliko dana kako će ministarstvo, bude li potrebe, pokriti troškove novog vještačenja.