bespovratna sredstva

Dodijeljeni ugovori za javnu turističku infrastrukturu vrijedni 106 milijuna eura

28.03.2024 u 13:42

Bionic
Reading

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u četvrtak je dodijelila ugovore za 16 projekata izgradnje ili obnove javne posjetiteljske te infrastrukture aktivnog i lječilišnog i wellness turizma, ukupne vrijednosti 106,4 milijuna eura, koji su većinom na kontinentu i pridonose cjelogodišnjem i održivom turizmu

Riječ je bespovratnim sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) za poziv "Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti", namijenjenima za ulaganja u javnu turističku infrastrukturu, čija je važnost istaknuta i u Strategiji razvoja održivog turizma do 2030. godine.

"Ova su ulaganja usmjerena na razvoj, prilagodbu te zelenu i digitalnu tranziciju javne turističke infrastrukture“, rekla je ministrica na svečanosti dodjele ugovora, dodajući da su ulaganja usmjerena na slabije razvijena turistička područja i kontinent, uz uvažavanje indeksa turističke razvijenosti.

U tim će se područjima graditi nova i prilagoditi postojeća javna turističke infrastruktura, dok su u područjima s najvišim indeksom turističke razvijenosti ulaganja usmjerena na prilagodbu postojeće javne turističke infrastrukture.

Odabrani projekti za ulaganja većinom u kontinentalnom dijelu zemlje

Ugovori su za bespovratna sredstva dodijeljeni za rekonstrukciju dvorca Inkey u funkciji razvoja wellness turizma, unapređenje smještajnih kapaciteta i infrastrukture Specijalne bolnice Naftalan u funkciji razvoja zdravstvenog turizma (Welltur Naftalan), rekonstrukciju zgrade Fontana u Toplicama Lipik u hotel u funkciji zdravstvenog turizma, poboljšanje kvalitete postojećih i uvođenje novih usluga u zdravstvenom turizmu Specijalne bolnice ortopedije Biograda na moru te za ulaganje u modernizaciju smještajnih kapaciteta Thalassotherapie Crikvenica s ciljem razvoja lječilišnog i wellness turizma.

Ugovore su dobili i predstavnici projekta revitalizacije lječilišnog centra Veli Lošinj kroz digitalnu i zelenu tranziciju, unapređenje ponude lječilišnog i wellness turizma Daruvarskih toplica kroz razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti, bazenski kompleks u Velikom Korenovu Terme Bjelovar, rekonstrukcija i prenamjena Dvorca Feštetić u interpretacijski centar, Interpretacijski centar Bolenov dravski put te Interpretacijski centar Palača međimurske popevke.

Tu su još i projekti ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti na području općine Velika Ludina s ciljem doprinosa regionalnoj diversifikaciji i specijalizaciji, razvoj infrastrukture aktivnog turizma u općini Rovišće, Sportsko rekreacijski centar općine Nijemci, projekt Vrata Papuka i revitalizacija planinarsko-posjetiteljske infrastrukture Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje.

Brnjac: Hrvatska će biti izvrsna destinacija zdravstvenog turizma

"Svi odabrani projekti morali su zadovoljiti visoke kriterije prihvatljivosti, posebice u dijelu koji se odnosi na održivi razvoj, zaštitu okoliša i prirode. Ulaganja se odnose i na postizanje više razine energetske učinkovitosti, obnovljive izvore energije, uvođenje zelenih tehnologija i poslovnih modela koje doprinose zelenoj tranziciji, smanjenju utroška energije i vode, smanjenje nastanka otpada i slično", poručila je Brnjac.

Ocijenila je i da se Hrvatska može istaknuti u EU, ali i šire kroz razvoj zdravstvenog i aktivnog turizma, u čemu može biti i izvrsna, jer za to ima sve preduvjete, a naglasila je i da ju "veseli što će to doprinijeti i kvaliteti života sugrađana, boljim uvjetima rada za djelatnike u specijalnim bolnicama kojima je namijenjen najveći dio sredstava, ali i razvoju regija te otvaranju novih radnih mjesta".

Kazala je i da su sredstva za projekte zdravstvenog turizma osim iz NPOO-a osigurana i dodatno odlukom Vlade iz državnog proračuna, te da su sveukupno za turizma osigurali ogromna sredstva, a i najviše do sada primjerice za parkove prirode Žumberak i Papuk.

Čestitala je svima, uz poruku da je "ovo ključni trenutak za kontinentalni, ali i ukupni turizam, te kruna reforme turizma nakon strategije održivog razvoja i novog Zakona o turizmu i rekordna osigurana sredstava za ulaganja od 1,3 milijarde eura do 2030. godine.

S njom je na dodjeli bio i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Dragan Jelić, koji je zahvalio i čestitao svima na odličnim projektima, te za Hinu rekao da će sredstva moći dobiti i akontacijom kada krenu s poslom odnosno javnom nabavom, a poslije i ostalo. Rok izvedbe je do kraja 2025., odnosno s produljenim rokom do oko polovice 2026., kazao je Jelić.

Iznio je i podatak da SAFU trenutno ima potpisanih 370 ugovora iz NPOO-a vrijednih 1,3 milijarde eura.

U ime svih koji su dobili ugovore, a bilu su tu župani, ravnatelji i načelnici općina, obratio se župan Koprivničko-križevački Darko Koren, zahvalivši ministrici, Vladi i ostalima što su osigurali ta sredstva, uz poruku da vjeruje kako će kontinent za par godina 'smanjiti' razliku u odnosu na jadranski turizam, kojeg je do sada "lovio u koraku".