poslovni planovi

Dalić na susretu s farmerima: Podravka planira povećanje proizvodnje rajčica i paprike

20.09.2023 u 15:54

Bionic
Reading

Poljoprivreda, a posebice povrtlarske kulture, u poslovnim planovima i strategijama Podravke imaju sve veći značaj, istaknula je u srijedu predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić na susretu s poljoprivrednim proizvođačima i kooperantima

Možda je bilo razdoblja u kojem je, kako je kazala, tvrtka bila orijentirana na uvoz, no kaže da je to vrijeme iza Podravke.

Uvoz više nije brz, lak i jednostavan, a drugi razlog su ambiciozne poslovne odluke i planovi koji zahtijevaju kvalitetnu i dostupnu sirovinu, rekla je.

"Želimo biti pouzdan partner na kojeg možete računati", poručila je Dalić proizvođačima i kooperantima te navela kako Podravka planira povećanje proizvodnje, posebice povrtlarskih kultura (rajčica i paprika).

Podsjetila je kako se gradi nova tvornica za preradu rajčice u Kalniku blizu Varaždina, investicija vrijedna između 15 i 17 milijuna eura, koja bi trebala biti gotova do proljeća iduće godine.

Tvornica u Kalniku bit će kapacitetom tri puta veća od one u Istri.

Dalić je istaknula kako se suradnja sa svim kooperantima u Istri nastavlja te ju tvrtka i ondje i drugdje želi proširiti.

Direktor Podravkinog odjela poljoprivrede Dalibor Kezele rekao je kako je ova godina bila izuzetno teška i klimatski izazovna te je pokazala kako se u nekim kulturama mora puno bolje upravljati rizicima.

Nada se da će se tržište smiriti i stabilizirati i donijeti veću sigurnost u otkupu, planiranju kooperantske proizvodnje i suradnje.

Dobro je da je tržište industrijskog povrća u odnosu na žitarice u cjenovnom smislu puno sigurnije pa proizvođači unaprijed znaju što će raditi, a rajčica je kultura budućnosti, rekao je.

Poručio je kako je udruživanje ključ uspjeha u proizvodnji industrijskog povrća te kako bi poljoprivrednici bili efikasniji. Naglasio je i važnost ulaganja u nove tehnologije, mehanizaciju i navodnjavanje.

S tim su se složili i predstavnici poljoprivrednih proizvođača i kooperanti Podravke.

Kooperant Dario Makovac iz OPG-a Dandi iz Savudrije koji proizvodi industrijsku rajčicu je istaknuo kako proizvodnja bez navodnjavanja ne dolazi u obzir.

"Bez vode ne treba ići u proizvodnju. Trošak je, ali bez toga ne možete raditi", kazao je.

Što se ulaganja u mehanizaciju tiče, smatra da treba ulagati i kupovati ono što treba.

Zadovoljan je suradnjom s Podravkom.

"Siguran otkup, cijena i sigurno plaćanje je adut za suradnju", rekao je.

Mario Habijanec iz OPG-a Habi koji proizvodi rajčice, grašak i ciklu na 14,5 hektara za potrebe Podravke kao i Božidar Plantak koji se bavi proizvodnjom žitarica i graška, a sprema se i na proizvodnju industrijske rajčice, zadovoljni su suradnjom s Podravkom, jer su otkup i cijena zagarantirani i sigurni.