obnavljanje flote

Croatia Airlines kupuje 15 airbusova za 500 milijuna dolara

20.10.2023 u 09:48

Bionic
Reading

Prvi od 15 novih aviona Airbus A 220 u flotu Croatia Airlinesa trebao bi stići u lipnju 2024., rekao je za Jutarnji list Tomislav Mihotić, državni tajnik u Ministarstvu prometa

Mihotić i predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Jasmin Bajić nedavno su posjetili tvornicu tvrtke Bombardier u Kanadi gdje se proizvode Airbusovi avioni kako bi s predstavnicima Airbusa utvrdili rokove isporuke, piše dnevnik u broju od petka.

Naime, uslijed epidemije korone došlo je do velikog poremećaja na tržištu te isporuke novih aviona značajno kasne. To je slučaj i s avionima koje je naručio CA. Naime, prema ugovoru, prva dva aviona trebala su biti isporučena početkom sljedeće godine, a sada u tvrtki kažu kako će prvi biti isporučeni u drugoj polovici sljedeće godine.

Mihotić ističe kako su zadovoljni obavljenim razgovorima i garancijama koje su dobili. Hrvatska delegacija posjetila je i pogone u kojima se avioni sklapaju, a Mihotić je izuzetno zadovoljan onime što su vidjeli.

Prema njegovim riječima, novi avioni će omogućiti veću konkurentnost CA na svjetskom tržištu te otvaranje novih linija. Dugoročni leasing Ugovor o nabavci novih aviona između CA i Airbusa potpisan je 29. studenoga prošle godine.

Prema ugovoru, dva aviona trebaju biti isporučena 2024., sljedećih šest u 2025. godini, četiri u 2026., a tri zrakoplova u 2027. Prema dostupnim informacijama, u floti CA trebalo bi biti 12 aviona A 220-300 sa 149 sjedala, te tri A 220-100 sa 127 sjedala.

Osim 15 aviona, CA je ugovorio i kupnju 33 avionska motora i obuku pilota koja je već počela. Svi avioni bit će financirani preko dugoročnog operativnog leasinga, tj. CA neće biti njegov vlasnik, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec.