ZA DVIJE GODINE

Biden produljio suspenziju carina za europski čelik i aluminij

28.12.2023 u 22:15

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden produljio je u četvrtak suspenziju uvoznih carina za čelik i aluminij iz Europske unije za dvije godine kako bi se nastavili pregovori o mjerama za rješenje problema prevelikih proizvodnih kapaciteta i emisija ugljika.

SAD je suspendirao uvozne carine od 25 posto na europski čelik i 10 posto na europski aluminij na dvije godine od siječnja 2022., što je uveo bivši američki predsjednik Donald Trump, zamijenivši ih sustavom carinskih kvota.

Europske carine, uvedene kao odgovor na to, obuhvaćale su niz američkih proizvoda od motocikala Harley Davidson do whiskeyja i glisera. One su odgođene do 2025., nakon izbora na obje strane Atlantika.

SAD i EU pokušavaju postići dogovor o mjerama za rješenje problema prevelikih proizvodnih kapaciteta u netržišnim gospodarstvima poput Kine i za promicanje zelenijeg čelika. Dogovor je trebao biti postignut do kraja ove godine, ali su pregovori zapeli.

Biden je rekao da su dvije strane postigle "značajan napredak" i da "nastavljaju pregovore".

Sustav carinskih kvota omogućuje bescarinski uvoz u SAD 3,3 milijuna tona čelnika i 384.000 tona aluminija iz EU-a, a carine se naplaćuju na količine koje prelaze te kvote. Novo izuzeće vrijedi do 31. prosinca 2025.

Biden je zadržao postojeće carine za zemlje koje nisu članice EU-a.