UMJETNA INTELIGENCIJA

Američki poslodavci preplavljeni gomilom prijava za posao. Što se to događa?

14.12.2023 u 21:52

Bionic
Reading

U potrazi za poslom kandidati se za više radnih mjesta nego ranije. Činise da to treba zahvaliti alatima umjetne inteligencije.

Prije šest mjeseci, Anshita Verma slala je nekoliko molbi za posao dnevno. 26-godišnja podatkovna znanstvenica sada ih šalje 10 do 15 dnevno, i kaže da je sve to zahvaljujući alatima umjetne inteligencije.

'Umjesto 30 minuta koliko mi je ranije trebalo da ispunim prijavu, sada mi treba 10', kaže Verma. Dodatni alati AI preglednika koji automatski popunjavaju polja u oglasima za posao uvelike su ubrzali vrijeme koje provodi na prijavama, kaže ona, omogućujući joj da se brže prijavi za više poslova.

Drugi koriste generativne AI programe kao što je ChatGPT za izradu životopisa i propratnih pisama na zahtjev koji odgovaraju vještinama i kvalifikacijama posla.

Neki koriste alate za automatizaciju traženja posla kao što su LazyApply i SimplifyJobs za masovnu prijavu na posao. I alati umjetne inteligencije kao što su Pyjama Jobs i Talentprise, koji kandidatima pomažu identificirati poslove koji odgovaraju njihovim skupovima vještina, također bi mogli povećati stopu prijava.

Stručnjaci kažu da su alati jedan od razloga zašto su poslodavci preplavljeni sve većim brojem prijava. Radnici u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu prijavljuju se za oko 15 posto više radnih mjesta u usporedbi s prošlom godinom, prema nedavnim podacima LinkedIna.

'Tražitelji posla su agresivniji u usporedbi s prošlim godinama', kaže glavna ekonomistica LinkedIna Karin Kimbrough, budući da umjetna inteligencija pomaže ljudima da predaju prijave za više oglasa. 'Trenutno raste interes za umjetnom inteligencijom, a ako imate alate koji će vam pomoći da izradite savršenu prijavu s personaliziranim prijedlozima, to vam stvarno daje malo više samopouzdanja u prijavi.'

  • +4
Mladi, posao Izvor: Profimedia / Autor: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Također može potaknuti tražitelje posla da se prijave na više mjesta. 'Ne samo da se prijavljuju na više poslova, oni se zapravo prijavljuju na poslove na koje se inače ne bi prijavili', kaže Michelle Volberg, osnivačica i izvršna direktorica tvrtke za zapošljavanje Giledan 360.

Stručnjaci kažu da povećanje broja prijava, djelomice zbog umjetne inteligencije, preplavljuje urede za ljudske reusrse, ostavljajući tvrtke da sortiraju gomilu životopisa. To uzrokuje 'stvarno veliku potrebu u odjelu za zapošljavanje za korištenjem umjetne inteligencije za sortiranje, filtriranje, pretraživanje i izvor životopisa', kaže Josh Bersin, analitičar industrije ljudskih resursa.

Bershin otkriva da je nedavno objavio posao za urednika i dobio 300 odgovora u prvom satu, a '90 posto njih izgledalo je kao da ih je napisao ChatGPT.'

Kimbrough i drugi kažu da umjetna inteligencija nije jedini razlog zašto su prijave za posao i konkurencija sve veći. Ako dodate tome usporavanje zapošljavanja od strane tvrtki, otpuštanja u mnogim sektorima i nesigurno gospodarstvo, to čini još veću konkurenciju na tržištu rada.

Mnoge tvrtke koriste sustave praćenja kandidata kako bi pomogle provjeriti kandidatove prijave za relevantne vještine i izdvojiti one koje ne odgovaraju određenim ključnim riječima. No neki kažu da ti alati možda neće moći držati korak s alatima umjetne inteligencije koje tražitelji posla koriste kako bi povećali svoje izglede da budu prepoznati, stvarajući više posla za menadžere za zapošljavanje.