učinkoviti softver

Volvo i Breathe surađuju na sljedećoj generaciji brzog punjenja: Kraće vrijeme punjenja bez utjecaja na bateriju

16.03.2024 u 10:09

Bionic
Reading

Cilj je smanjiti vrijeme potrebno za punjenje potpuno električnog Volva od 10 do 80 posto stanja napunjenosti za čak 30 posto, uz zadržavanje iste gustoće energije i raspona

Volvo Cars je objavio kako je sklopio partnerstvo s tvrtkom Breathe Battery Technologies (Breathe), postavši prva automobilska tvrtka koja je dobila pristup najnovijoj verziji svog patentiranog softvera za punjenje s omogućenim algoritmom za korištenje na novoj generaciji potpuno električnih automobila švedskog proizvođača autoobila.

Integriranjem softvera Breathe u vlastitu platformu za upravljanje baterijom razvijenu u Volvo Carsu radi optimizacije i poboljšanja performansi naše tehnologije punjenja, kupcima njihovih automobila mogu pružiti još brže vrijeme punjenja i poboljšano cjelokupno iskustvo vožnje i punjenja.

Implementirati će novu tehnologiju u svoju novu generaciju potpuno električnih automobila, gdje očekuju da će smanjiti vrijeme potrebno za punjenje potpuno električnog Volva od 10 do 80 posto stanja napunjenosti za čak 30 posto, uz zadržavanje iste gustoće energije i raspona. Ono što je još bolje, poboljšanja vremena punjenja trajati će tijekom cijelog životnog ciklusa baterije bez utjecaja na njezino zdravstveno stanje. Treba reći i to kako će različiti paketi baterija rezultirati različitim vremenima punjenja. Testiranje je pokazalo poboljšanja vremena punjenja u rasponu od 15-30 posto.

Volvo i Breathe surađuju na sljedećoj generaciji brzog punjenja Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo Cars

Suradnja s tvrtkom Breathe rezultat je ugovora o nabavi za njen vodeći proizvod, Breathe Charge, i predstavlja najnovije ulaganje Volvo Cars Tech Funda, njihove korporativne podružnice rizičnog kapitala. To odražava njihovu ambiciju da predvode razvoj vrhunskih električnih automobila i postanu proizvođač potpuno električnih automobila do 2030.

Dijeleći strast prema električnoj mobilnosti i dobrim iskustvima vozača, Breathe je start-up sa sjedištem u Londonu koji razvija softver za upravljanje baterijama s ciljem doprinosa bržoj, boljoj i održivijoj elektrifikaciji.

'Ulaganje i komercijalno partnerstvo s Breatheom pomaže nam riješiti poznatu bolnu točku za kupce električnih automobila i čini našu izvedbu punjenja još konkurentnijom,' kaže Ann-Sofie Ekberg, izvršna direktorica Volvo Cars Tech Funda. 'Brže vrijeme punjenja, u rasponu u kojem korisnici obično brzo pune, predstavlja veliki korak u pravom smjeru jer nastavljamo poticati električnu mobilnost i učiniti je dostupnom većem broju ljudi.'

Softverski definirane baterije

Za razliku od tradicionalnog postupnog punjenja koje se oslanja na unaprijed određena pravila, Breatheov softver koristi prilagodljivo punjenje za dinamičku kontrolu baterije u stvarnom vremenu, što rezultira znatno kraćim vremenima punjenja.

Koristeći algoritme, softver upravlja procesom punjenja u skladu sa stanjem baterije kako bi pružio najbolje iskustvo vozača dok izbjegava rizik od 'litijske presvlake', što može naštetiti performansama i životnom vijeku baterije. Inače, pokrivanje litijem događa se kada površinska koncentracija litijevih iona u česticama grafita dosegne maksimalnu vrijednost.

Ulaganje u Breathe pomaže Volvo Carsu u pozicioniranju za potpuno električnu budućnost, ali također se uklapa u njihove ambicije postizanja neto nulte emisije stakleničkih plinova i postajanja kružnog poslovanja do 2040. Iako smanjuje vrijeme punjenja za naše automobile, tehnologija to postiže bez potreba za promjenom dizajna baterije ili iskopavanjem dodatnih materijala, bez dodatnih utjecaja na okoliš.

Također, budući da je u potpunosti kompatibilan s hardverom koji se koristi u novoj generaciji potpuno električnih automobila Volva, skaliranje će biti lako jer očekuju da će se prodaja njihovih električnih automobila značajno povećati u narednim godinama.

Dr. Ian Campbell, izvršni direktor Breathe Battery Technologies, kaže: 'Implementacija naše tehnologije u velikom opsegu na sljedećoj generaciji EV platforme Volva otvara vrata inovativnom dizajnu automobila i poboljšanju performansi. Dijelimo duboku strast za električnom mobilnošću, a praktično, brzo punjenje jedan je od temelja budućnosti kojoj težimo.'

Volvo Cars Tech Fund je osnovan 2018. za ulaganje u tvrtke i tehnološka područja koja transformiraju automobilsku industriju, poput elektrifikacije, umjetne inteligencije, autonomne vožnje, održivosti i digitalne trgovine. Tech Fund vrši strateška ulaganja kako bi pomogao novoosnovanim tvrtkama da napreduju i zajednički ubrzaju transformaciju globalne industrije mobilnosti.