Najava PREMIJERE

Seat najavio novi Leon: Četvrta generacija inspirirana je električnim modelom el-Born

19.12.2019 u 10:31

Bionic
Reading

Kako bi označio svoj veliki napredak, izgled nadolazećeg Leona opisao je šef dizajna marke Alejandro Mesonero kao 'većim korakom' nego što je poduzela tvrtka nakon ponovnog pokretanja marke s trenutnim Leonom 2012. godine

Seat je najavio dolazak novog Leona videom u kojem su prikazane nove pojedinosti četvrte generacije modela, za koji mnogi govore da je najveći iskorak u povijesti ovog modela premijerno prikazanog 1998. godine. Ovaj kompaktni automobil C-segmenta s petero vrata imati će svoju premijeru na posebnom događaju 28. siječnja iduće godine. Prve špijunske fotografije s testiranja na europskim cestama pokazale su da je riječ o evoluciji u odnosu na prethodnu generaciju, ali se Seat postupno udaljuje od ravnih rubova i oštrih kutova za buduće modele, a to se prije svega može iščitati po prednjem kraju zamaskiranog testnog automobila. Međutim, oblik stražnjeg kraja je poznat.

U novoj generaciji Leona se očekuje značajno poboljšanje tehnologije u kabini i uvođenje varijanti s elektrificiranim pogonskim sklopovima. Također možemo vidjeti povratak punih LED farova, dok su u kabini istaknute značajke ambijentalnog osvjetljenja. Podsjećamo da je još 2012. godine, kada je predstavljena treća generacija, Seat Leon bio prvi automobil u svom segmentu koji je imao potpunu LED tehnologiju. Dizajnerski i inženjerski timovi tvrtke Seat digli su tehnologiju rasvjete na novu razinu najprodavanijeg modela marke kako bi naglasili novi dizajnerski jezik interijera novog Leona. A video teaser nam pokazuje svijetleću traku preko cijelih vrata prtljažnika koja podjeća na Seatovo el-Born električno vozilo.

Seat Leon 4. generacije najavljen je video teaserom Izvor: Promo fotografije / Autor: Seat

Automobil će dobiti napredniji infotainment sustav, koji može ažurirati karte, aplikacije i funkcionalnosti 'zračnim putem', slično kao u nedavno prikazanoj 8. generaciji Volkswagen Golfa. Predsjednik Seata Luca de Meo rekao je: 'Dvije godine radimo na tome što će biti najbolji infotainment sustav koji će se pojaviti na tržištu sljedeće godine, počevši od Leona.'

Uz novu tehnologiju kabine, Leon četvrte generacije bit će dostupan i sa Seatovim prvim plug-in hibridnim pogonskim sklopom koji će ponuditi poboljšanu ekonomičnost goriva kao i ograničen rad nulte emisije. Plug-in Leon biti će pokretački model Seatovih ambicija za elektrifikacijom, koje će se ubrzati kada prvi potpuno električni model el-Born, bude predstavljen 2020. godine.

Kako bi označio svoj veliki napredak, izgled nadolazećeg Leona opisao je šef dizajna marke Alejandro Mesonero kao 'većim korakom' nego što je poduzela tvrtka nakon ponovnog pokretanja marke s trenutnim Leonom 2012. godine. 'Ponekad trebate napravite veći korak kako ne bi zastarjeli. Spremni smo vrlo brzo za sljedeći, hrabriji korak u dizajnu', rekao je.

Sljedeći će Leon opet koristiti MQB platformu VW Grupe, iako značajno ažuriranu verziju koju dijeli s nedavno predstavljenim novim Golfom. Isto tako, Leon će se pojaviti u obliku peterovratnog hatchbacka, karavana i crossovera. Potonja, posebna verzija, biti će pozicionirana ispod SUV modela Ateca, ali i biti ekstremnija od prethodne verzije karvana. Zapravo, nešto između.

Očekuje se da novi Leon krenuti s poznatim 1,0-litrenim trocilindričnim benzinskim motorom TSI, koji nudi slične performanse kao današnji model. Dizelskih varijanti motora vjerojatno više neće biti, ali asortiman će uključivati ​​jednu od prvih hibridno-benzinskih opcija unutar VW grupe. Vjerojatno će se upotrijebiti blagohibridni 48-voltni sustav s 1,5-litrenim TSI motorom, kao što je to slučaj u Golfu.

Tu će biti i plug-in hibridni Leon za koji je španjolski brend već potvrdio da će nuditi 50 km potpuno električnog dometa. Očekivanja su da će PHEV Leon koristiti benzinski električni sustav od 204 KS koji se nudi u Golfu, sa snažnijim plug-in pogonskim agregatom od 245 KS rezerviranim za performans verziju Cupra.

  • +2
Seat Leon Izvor: Promo fotografije / Autor: Seat