LOVA U KLASICI

I Ferrariju zamirisali milijuni. Ponovno će proizvoditi jedan od najskupljih oldtimera?

14.03.2018 u 16:05

Bionic
Reading

Ferrari je proizveo svega 39 primjeraka modela 250 GTO sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća, što je jedan od razloga zbog kojih ovaj klasični sportski automobil na aukcijama postiže vrijednosti od nekoliko desetaka milijuna eura

Budući da je 250 GTO tako rijetka zvjerka, baš se i ne pojavljuje često na aukcijskim blokovima, no Bonhams je prije četiri godine primjerak serijskog broja 3851GT prodao za čak 38 milijuna američkih dolara tijekom izložbe Pebble Beach.

S ovakvim iznosima u igri nije ni čudo da su proizvođači zainteresirani za reinvestiranje u prošlost, posebice stoga što sav alat za reinkarnaciju ovih klasika već imaju.

Jaguar se, primjerice, već upustio u ovaj biznis uskrsnuvši XKSS i D-Type, a i Aston Martin se latio izrade ‘nastavne serije’ modela DB4 GT. Porsche je pak ponovno pokrenuo izradu bubanj kočnica za svoje klasične modele.

I Talijani su priznali kako razmišljaju o ponovnoj proizvodnji svojih kultnih modela iz prošlosti. Prvi čovjek Fiat Chryslera, Sergio Marchionne, novinarima Top Geara u Ženevi je rekao kako je reinkarnacija 250-ice zahtjevan posao, a život na blagu iz prošlosti loša navika, no da platforma definitivno postoji, te da se nada kako bi u idućih nekoliko godina mogli nešto predstaviti kupcima.

Čak i ako 250 GTO završi u proizvodnji, Ferrari će vjerojatno izraditi ograničeni broj primjeraka po paprenoj cijeni.

Ferrari 250 GT California Spyder kojeg je vozio Alain Delon Izvor: Profimedia / Autor: profimedia.hr