Car-to-Home i Home-to-Car

Hyundai, Kia i Samsung Electronics će surađivati na povezivanju mobilnosti i stambenih prostora

04.01.2024 u 13:25

Bionic
Reading

Hyundai i Kia povezati će Samsungovu platformu 'SmartThings' IoT (Internet of Things) sa svojim uslugama povezanih automobila. Tri tvrtke imaju za cilj razbiti granice između životnog prostora i prostora mobilnosti, povećavajući vremensku vrijednost prije, tijekom i nakon vožnje

Hyundai Motor Company i Kia Corporation objavile su da su 3. siječnja potpisale ugovor sa Samsung Electronicsom o partnerstvu usluga Car-to-Home i Home-to-Car, s ciljem poboljšanja povezanosti između stambenih i mobilnih prostora.

Prema ovom ugovoru, kupci Hyundaija i Kije moći će daljinski upravljati digitalnim uređajima putem dodira i glasovnih naredbi putem infotainment sustava u svojim automobilima. Suprotno tome, imat će daljinsko upravljanje vozilom putem AI zvučnika, televizora i aplikacija za pametne telefone za upravljanje raznim funkcijama vozila.

To je omogućeno organskom integracijom Hyundaijevih i Kijinih povezanih usluga za automobile i Samsungove platforme Internet of Things (IoT- Internet stvari), 'SmartThings'. Od korisnika se očekuje da ga koriste na razne načine u svakodnevnom životu, uživajući u iskustvima neprekinutog povezivanja.

Na primjer, tijekom vrućeg ljetnog večernjeg putovanja s posla prema kući, korisnik može aktivirati 'Home Mode' kako bi uključio registrirani klima uređaj i pročišćivač zraka, pokrenuo robotski usisivač i uključio svjetla za udoban i ugodan životni prostor. Alternativno, prije izlaska, korisnik može pokrenuti 'Away Mode' kako bi ugasio nepotrebna svjetla i pokrenuo robotski usisivač kako bi stvorio čisti životni prostor u koji se može vratiti, kao i unaprijed aktivirati klima uređaj vozila na ugodnu temperaturu.

U slučaju Hyundaijeve i Kijine usluge Car-to-Home, korisnici se mogu registrirati i koristiti posebne načine rada za svaku situaciju kako bi smanjili rad uređaja tijekom vožnje. Konkretno, automatski rad temeljen na lokaciji, uz zaslon osjetljiv na dodir i glasovne naredbe, bit će implementiran kako bi se korisnicima pružila praktičnija usluga.

Osim toga, vlasnici električnih vozila mogu koristiti SmartThingsovu integriranu uslugu upravljanja kućnom energijom kako bi provjerili potrošnju energije u svom domu i vozilu i prilagodili optimalno vrijeme punjenja.

Hyundai i Kia planiraju proširiti svoje usluge Car-to-Home i Home-to-Car na inozemne kupce povezivanjem povezanih platformi automobila i Samsung SmartThings.

Kako bi to postigli, Hyundai i Kia će razviti stabilne infotainment sustave za pružanje usluga, a zatim će te značajke pružiti putem OTA (over-the-air) i USB-baziranih ažuriranja čak i za postojeća vozila.

'Ovo je prilika da usluge povezanog automobila od automobila do kuće i od kuće do automobila učinimo praktičnijima u raznim područjima', rekao je Haeyoung Kwon, potpredsjednik Hyundaija i Kijinog centra za razvoj infotainmenta. 'Planiramo ubrzati razvoj naše tehnologije kako bismo kontinuirano činili putovanja globalnih kupaca Hyundaija i Kije smislenom.'

'Ova suradnja omogućit će komunikaciju od kuće do automobila i integrirane usluge upravljanja energijom u kući koje su optimizirane za buduće stilove života', rekao je Chanwoo Park, izvršni potpredsjednik u Samsung Electronics. 'Povezivanjem SmartThings platforme s vozilima, moći ćemo značajno poboljšati korisničko iskustvo u domu i automobilu.'

U međuvremenu, Hyundai i Kia već pružaju usluge Car-to-Home i Home-to-Car kroz suradnju s telekomunikacijskim tvrtkama i građevinskim tvrtkama. Usluga Car-to-Home — prethodno dostupna za šest stavki, uključujući rasvjetu, utičnice, ventile za zatvaranje plina, ventilaciju, klimatizaciju i bojlere — i usluga Home-to-Car za klimatizaciju vozila, daljinsko pokretanje i upravljanje punjenjem će se proširiti kako bi podržao veze sa širim rasponom uređaja kroz ovo partnerstvo.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'