PRVI DOJMOVI

[FOTO/VIDEO] Bili smo na hrvatskoj premijeri Toyote Corolle Cross: Snažan i robustan SUV krojen za europsko tržište

18.11.2022 u 14:41

Bionic
Reading

Ovo je prvi Toyotin model u koji će se ugrađivati nova, 5. generacija hibridnog sustava, s novim 2,0-litrenim hibridnim pogonskim sklopom s pogonom na prednje kotače snage 146 kW (197 KS), dok se izvedba AWD-i odlikuje dodatnim, snažnim elektromotorom na stražnjoj osovini zavidne snage od 30,6 kW (42 KS).

Toyota je početkom prosinca prošle godine predstavila SUV inačicu najprodavanijeg automobila na svijetu: Corolle. U 56-godišnjoj povijesti ovog modela i 12 generacija diljem svijeta je prodano čak preko 50 milijuna primjeraka. Sada je Corolla Cross stigla i kod nas, a mi smo bili na premijeri modela koji se prema veličini u crossover/SUV paleti Toyote smjestio između modela C-HR i RAV4, u središtu europskog C-SUV segmenta u kojem vlada izuzetna konkurencija nudeći udobnost, praktičnost i svestranost koji su ključni za aktivne obitelji s malom djecom. Sam proizvođač kaže da tvrtka ima za cilj godišnje prodati 400.000 primjeraka ovog potpuno novog modela i ostvariti tržišni udio od 9 posto do 2025. godine.

Potpuno nova Toyota Corolla Cross prvi put donosi prostranost, praktičnost te čvrstu i solidnu konstrukciju SUV-a u C segmentu. Koliko je važan ovaj segment govori podatak da on u Hrvatskoj zauzima čak 24,38 posto. Ne samo da novi SUV upotpunjuje obitelj Corolle - smještajući se uz bok hatchbacka, Touring Sports i sedana - nego upotpunjuje i Toyotinu ponudu crossover/SUV modela na europskom tržištu. Da podsjetimo, u ovom trenutku Toyota kod nas nudi čak osam različitih modela koji pripadaju navedenoj kategoriji: Aygo X, Yaris Cross, Corolla Cross, C-HR, potpuno električni bZ4X, RAV4, Highlander i Land Cruiser.

Toyota Corolla Cross Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Treba reći i da je ovo prvi model opremljen petom generacijom Toyotine hibridne električne tehnologije, koja jamči više snage i manju potrošnju goriva. Što se tiče pogonskih sklopova, u ponudi su 1,8 i 2,0-litreni hibridni benzinski motori koji su posebno kalibrirani za bolju upravljivost u europskim uvjetima vožnje. Ipak, 1,8-litreni motor je zasad dostupan samo u Izraelu i Turskoj.

Vanjski dizajn, struktura i dimenzije

Snažan i robustan vanjski izgled Corolle Cross krojen je posebno za europsko tržište, s jedinstvenom kombinacijom sklopova glavnih i stražnjih svjetala koji upotpunjuju masku hladnjaka s oblikom dvostrukog trapezoida, istaknute, trodimenzionalne blatobrane i skošenu kabinu čvrstog gradskog SUV-a.

Sprijeda su njen čvrst karakter i status obiteljskog Toyota SUV modela jasno vidljivi na istaknutoj, dvostrukoj, trapezoidnoj prednjoj rešetki i donjem odbojniku. Tanka, dvostruka LED prednja svjetla u osnovnoj su opremi za sve verzije modela, a više razine opreme dodatno su opremljene sekvencijalnim pokazivačima smjera i LED trakama. Straga, stražnja su svjetla trodimenzionalne kvalitete, a protežu se oko stražnjih blatobrana i stražnjih vrata.

Robusni SUV izgled dodatno je naglašen proširenim blatobranima koji su kontrastni zašiljenoj karoseriji, dok sam profil kabine jasno pokazuje da se u unutrašnjosti automobila krije prostran putnički prostor. Krovne šipke i zatamnjeno stražnje staklo u standardnoj su opremi za više razine opreme. Što se tiče opreme, Toyota kod nas nudi sljedeće razine za model Corolla Cross: Luna, Style, Executive, Style AWD-i te Executive AWD-i.

Oslanjajući se na Toyotinu filozofiju TNGA (Toyota Global New Architecture), Corolla Cross se ponosi najnovijom izvedbom platforme GA-C s pogodnostima dizajna, rasporeda, tehnologije i vozne dinamike ovog vozila. Radi se o istoj platformi koja će se upotrijebiti i u novom, redizajniranim modelima Corolla hatchback, sedan i Touring Sports.

Prema vanjskim dimenzijama Corolla Cross je dugačka 4460 mm, široka 1825 mm, visoka 1620 mm, uz međuosovinski razmak od 2640 mm. Težina praznog vozila s vozačem od 75 kg je 1575–1580 kg za FWD model te 1620–1625 kg za model AWD s pogonom na sve kotače.

Prtljažnik se odlikuje olakšanim utovarom zahvaljujući obliku i veličini njegovog otvora za utovar velikih predmeta kao što su dječja kolica ili bicikl, uz utovarnu visinu od 720 mm. U dodatnoj opremi vrata prtljažnika mogu biti sa senzorom za otvaranje. Volumen prtljažnika (VDA) je 414 l (544 l do stropa) te maksimalnih 1333 l uz sklopljene naslone stražnjih sjedala za FWD model. Model AWD ima nešto manju zapreminu prtljažnika: 380 l (507 l) te 1295 l.

Kotači su 17-colni, od lake legure sa srebrnom završnom obradom i grafičkim elementima nalik na alat na naplatku, pa se značajno ističu dizajnom. Pripadajuće gume su dimenzija 215/60R17. Kotači od 18 cola imaju kontrastnu i jarku, strojno obrađenu završnu obradu u tamno sivoj boji, a dizajn je kao da su naplatak i krakovi kotača isprepleteni. Mi smo na isprobanom modelu na hrvatskoj premijeri imali ove veće kotače s ljetnim gumama Dunlop SP Sport Maxx 050 dimenzija 225/50R18.

Unutrašnjost

Unutrašnjost Corolle Cross je dizajnirana tako da bude praktična za svakodnevnu upotrebu. Radi se o svijetlom i otvorenom prostoru u kojem svi putnici imaju dobru vidljivost, s velikim bočnim staklima i visokom točkom oka vozača. Osjećaj otvorenog prostora dodatno se može naglasiti panoramskim krovom sa sjenilom za sunce s električnim upravljanjem, koji je u ponudi kao dodatna oprema za sve razine opreme.

Ima dovoljno prostora za glavu posvuda i otvori vrata su veliki, pa je pristup vozilu udobniji i jednostavniji, primjerice, ako trebate podići dječju sjedalicu i izvaditi je ili staviti u automobil. Ovakav način razmišljanja, prilagođen obitelji, upotrijebljen je i kod stražnjih vrata, koja imaju malo zaobljeni profil kako biste imali više prostora za koljena ako, primjerice, morate nešto dodati ili se pobrinuti za svoje mališane na stražnjem sjedalu. Odrasli putnici straga će cijeniti mogućnost podešavanja nagiba naslona sjedala.

U cijelom putničkom prostoru ima više pretinaca za odlaganje, zajedno s USB-A priključkom i bežičnim punjačem na prednjoj konzoli i dva USB-C priključka za putnike straga.

Zahvaljujući Toyotinoj platformi TNGA-C Corolla Cross ima novu elektroničku platformu. Ključna je za snažni paket digitalnih sustava u vozilu, pruža podršku petoj generaciji hibridnog sustava automobila, omogućuje najnovije značajke sustava Toyota Safety Sense, novi digitalni zaslon s kombiniranim mjeračima, sustav Toyota Smart Connect za multimedijalne i zabavne sadržaje i modul za podatkovne komunikacije (DCM).

Novi digitalni kokpit

Corolla Cross prvi je Toyotin model s novim 12,3-inčnim digitalnim zaslonom s kombiniranim mjeračima na ploči s instrumentima, koji je u osnovnoj opremi za sve razine opreme.

Zahvaljujući ergonomskom dizajnu, pruža maksimalnu količinu prostora i visoku razinu vidljivosti, a prikazuje lako čitljive informacije i omogućuje intuitivno upravljanje funkcijama. Fleksibilnost se podrazumijeva, pa vozač može sam prilagođavati sadržaj, uključujući brojne mjerače i informacije koje se prikazuju na svakom dijelu središnjeg višefunkcijskog zaslona za prikaz informacija. Kombinirani mjerači također se mogu personalizirati primjenom različitih tema: Casual, Smart, Tough Sporty. Izgled se mijenja jednostavno, upotrebom prekidača na kolu upravljača.

Toyota Motor Europe bila je iznimno uključena u razvoj te digitalne ploče s instrumentima, kako bi se osiguralo da zadovoljava različite ukuse i potrebe kupaca širom Europe.

Toyota Smart Connect multimedijalni sustav

Mogućnost povezivanja postala je najvažnija potreba kupaca, a žele i da bude jednostavna i neprimjetna. Uvijek povezani je iskustvo koje kupci žele osjetiti u svom automobilu. Novi sustav Toyota Smart Connect to rješava s bržim, reaktivnijim multimedijalnim sustavom koji je iznimno napredan i omogućuje bežična ažuriranja, više funkcija i pristup novim uslugama.

U osnovnoj je opremi na svim modelima Corolla Cross, a dolazi u kombinaciji s 10,5-inčnim dodirnih zaslonom visoke rezolucije. Paket uključuje navigaciju u oblaku s informacijama o stanju u prometu u stvarnom vremenu, ugrađenu funkciju glasovnog asistenta i mogućnost integracije pametnog telefona (bežično) putem značajki Apple CarPlay i (žičano) Android Auto. U prodajnu cijenu modela Corolla Cross uključena je četverogodišnja pretplata na usluge.

Opcionalno je dostupan sustav Toyota Smart Connect+, koji upotrebljava još brži procesor, ima ugrađen navigacijski sustav i sadrži više korisnih funkcija, uključujući prikaz položaja fiksnih kamera za mjerenje ograničenja brzine i prikaz upozorenja za nagle promjene u vremenskoj prognozi.

Nova, 5. generacija hibridnog sustava

Corolla Cross je prvi Toyotin model u koji će se ugrađivati nova, 5. generacija hibridnog sustava. Toyotina 5. generacija punog hibridnog pogonskog sklopa s automatskim punjenjem i pogonom na prednje kotače (FWD) ili pametnim pogonom na sve kotače (AWD-i) oslanja se na svoje prethodnike uz veći okretni moment, veću snagu elektromotora, veću učinkovitost i veći užitak u vožnji.

Prijenos snage je dorađen novim sustavom podmazivanja i raspodjele ulja koji koristi ulje male viskoznosti. Time se povećava učinkovitost i snaga zahvaljujući manjim električnim i mehaničkim gubicima. Odlikujući se najnovijim izvedbama litij-ionskih baterija, novi baterijski paket je snažniji i 40 posto lakši nego prije. I elektromotor i benzinski motor su poboljšani, pa je ukupna najveća snaga cijelog sustava povećana za više od 8 posto. Novi 2,0-litreni hibridni pogonski sklop s četverocilindričnim DOHC motorom (snaga ovog motora je 112 kW (152 KS)), s pogonom na prednje kotače daje ukupno 146 kW (197 KS) i najveći okretni momemnt od 190 Nm, uz ubrzanje od 0-100 km/h 7,6 s i krajnju brzinu od 180 km/h. Izvedba AWD-i se odlikuje dodatnim, snažnim elektromotorom na stražnjoj osovini zavidne snage od 30,6 kW (42 KS). Stražnji elektromotor se automatski uključuje radi postizanja boljeg prijenosa snage na kolnik, pouzdanosti vožnje i bezbrižnosti na skliskom kolniku. Tako opremljena Corolla Cross AWD-i ostvaruje gotovo jednako ubrzanje kao i izvedba FWD. Ubrzanje AWD modela je 7,5 s, a krajnja brzina 180 km/h.

Proizvođač navodi razine emisija CO2 u rasponu između 113 i 120 g/km za FWD model te 119 i 127 g/km uz sustav pogona AWD-i. Što se tiče potrošnje u kombiniranim uvjetima podaci su sljedeći: 5,0 – 5,3 l/100 km za FWD te 5,3 – 5,6 l/100 km za AWD model (sve WLTP).

Vozne osobine 5. generacije hibridnog sustava također su poboljšane. Ovaj sustav sada ima još izraženiju linearnu karakteristiku, predvidljiviji je i lakše se njime upravlja tijekom ubrzavanja, jer je brzina vozila bliskija broju okretaja motora čime se postiže intuitivnije i prirodnije iskustvo vožnje. To je postignuto podešavanjem odnosa između pritiska noge na papučicu gasa i stvarnog odziva pogonskog sklopa.

Hibridna baterija

Nova litij-ionska hibridna baterija manja je i lakša, ali ima veću izlaznu snagu, što su kvalitete koje doprinose dinamičkim performansama automobila i smanjuju potrošnju goriva. U usporedbi s baterijom upotrijebljenom u prethodnom sustavu, težina je smanjena za 14 posto, a izlazna snaga povećana za 14 posto. Toyota je optimizirala rashladni sustav baterije kako bi osigurala tiši rad i dulji vijek trajanja baterije. Nominalni napon baterije je za model 2.0l 222 V, a ista se sastoji od 60 ćelija s naponom od po 3,7 V po ćeliji.

Snažniji inteligentni sustav pogona na sva četiri kotača – AWD-i

Inteligentni sustav pogona na sva četiri kotača, dostupan na modelu Corolla Cross s 2,0-litrenim motorom, evolucija je tehnologije već rabljene na modelima Toyota Prius i Yaris Cross, sa šest put jačim stražnjim elektromotorom (42 KS) i maksimalnim izlaznim momentom (84 Nm).

Sustav omogućuje optimalnu raspodjelu momenta između prednjih i stražnjih osovina pri vožnji, ovisno o uvjetima, što omogućuje sigurno pokretanje na skliskim površinama i bolje držanje ceste na površinama s niskom razinom prianjanja, kao i stabilniju vožnju u zavojima, prilikom promjene voznog traka ili ubrzavanja. U normalnim uvjetima vožnje, snaga se usmjerava samo na prednje kotače kako bi se maksimalno smanjila potrošnja goriva.

Ovjes, kočenje i upravljanje

Električni servo upravljač baždaren je tako da je glavni fokus na njegovoj početnoj reakciji na radnju vozača, pa je osjećaj lagan i ugodan prilikom upravljanja. Pored stupnja sile zakretanja regulira se i pomoćni i kontrolni moment.

Sustavi ovjesa, prednji MacPherson s ukrutama i stražnji s više spona, optimizirani su za veću udobnost pri vožnji i manje udara i vibracije prilikom vožnje po neravnim podlogama.

Novi kočioni sustav dodatno doprinosi ravnoteži krutim osjetom. Disk kočnice nalaze se sprijeda i straga.

Sigurnost nove Corolle Cross

Potpuno nova Corolla Cross je opremljena sustavom T-Mate, koji spaja zadnju generaciju paketa Toyota Safety Sense i druge aktivne sustave pomoći u vožnji i prilikom parkiranja. Tako, ne samo da čini vožnju lakšom i sigurnijom, nego i štiti sve putnike u vozilu, kao i druge sudionike u prometu.

Sustav predsudarne zaštite, po prvi put, nudi suzbijanje ubrzanja (Acceleration Suppression) pri malim brzinama i pomoć u vožnji kroz križanje (Intersection Cut-In Traffic Assist), te poboljšano otkrivanje vozila iz suprotnog smjera (Oncoming Traffic) i sustav pomoći pri skretanju u križanju (Intersection Turn Assist).

Ostale nove funkcije paketa Toyota Safety Sense uključuju sustav zaustavljanja u nuždi (Emergency Driving Stop System - EDSS), te osvježavanje preko zraka (Over The Air - OTA) koje pomaže da sve funkcije raspolažu najnovijim verzijama, te dodaje nove tijekom životnog vijeka vozila. Povrh toga, napravljena su poboljšanja prilagodljivog tempomata s radarom punog raspona brzine (Full Speed Range Adaptive Cruise Control - FSR ACC), te sustava praćenja prometnog traka (Lane Trace Assist - LTA) i sustava čitanja prometnih znakova (Road Sign Assist - RSA).

T-Mate nudi pomoć u vožnji putem monitora mrtvog kuta (Blind Spot Monitor - BSM), pomoć pri sigurnom izlasku (Safety Exit Assist - SEA), prilagodljiva duga svjetla (Adaptive High-Beam System - AHS), pomoć pri parkiranju s Toyotinim sustavom naprednog parkiranja (Toyota Teammate Advanced Park), panoramski prikaz vozila (Panoramic View Monitor - PVM), upozorenje za promet s boka iza vozila s automatskim kočenjem (Rear Cross Traffic Alert with Automatic Braking - RCTAB) i pametni sonar prepreka (Intelligent Clearance Sonar - ICS).

Dodatno podižući ionako visoku razinu pasivne sigurnosti platforme GA-C velike krutosti na novoj Corolli Cross, novi prednji središnji zračni jastuk ima ulogu sprečavanja međusobnog sudara vozača i suvozača u slučaju bočnog naleta.

Što se cijena tiče, nova Corolla Cross kreće od modela Luna s FWD pogonom i motorom 2.0 Hybrid Dynamic Force 197 KS od 267.700 kn (35.529 eura), slijedi Style po cijeni od 286.600 kn (37.985 eura), Executive od 313.800 kn (41.648 eura). Modeli s pogonom na sva četiri kotača kreću od Style AWD-i po cijeni od 310.508 kn (41.211 eura), Executive AWD-i od 338.680 kn (44.950 eura).

Za kraj, treba reći i da je prije koji dan i službeno počela s radom tvrtka Toyota Tsusho Leasing Croatia, koja je dio globalne strategije Toyote o transformaciji iz proizvođača automobila u pružatelja usluga mobilnosti. Cilj TTLC-a je financiranje prodaje Toyota i Lexus vozila u Hrvatskoj.

Rad TTLC-a će osnažiti prodaju vozila marki Toyota i Lexus u Hrvatskoj, u sinergiji s Toyota Croatijom. Direktor Toyota Croatia je rekao: 'Predsjednik Toyota Motor Corporation Akio Toyoda je rekao da automobilska industrija doživljava velike promjene – transformaciju koja se događa jednom u sto godina. Započela je ključna bitka i to ne za pobjedu ili poraz, nego za preživljavanje ili umiranje' te dodao: 'Riječ je o promjeni navika kupaca jer sve veći broj njih ne želi više biti vlasnik automobila, nego korisnik. Da bi taj korisnik bio zadovoljan, svaka ozbiljna tvrtka u autoindustriji mora imati čvrst oslonac u financijskim uslugama. Upravo to će pružiti TTLC, svojevrsni kućni financijski servis Toyote i Lexusa. Zajedno s TTLC-om radit ćemo na končanom cilju, a to je zadovoljstvo kupca – i proizvodom i uslugom.'

TTLC proizvode nudi poslovnim i privatnim korisnicima, a podupire prodaju svih novih i rabljenih vozila, uključujući i financiranje baterijskih električnih vozila. Dodatna prednost TTLC-a je koncept 'one stop shop' tj. mogućnost da na jednom mjestu, u svakom Toyota salonu, uz pitanja o specifikacijama pojedinog modela kupci dobiju i odgovore na sva pitanja vezana uz financiranje te leasing ponudu.

TTLC ne naplaćuje interkalarnu kamatu svojim klijentima, čime klijent ostvaruje značajnu uštedu na samom početku leasing ugovora, a dodatna prednost je i ta da se leasing obrok plaća tek po isteku punog mjeseca korištenja (a ne unaprijed kako je to uobičajeno kod ostalih leasing društava u Hrvatskoj).

Osim klasičnog financijskog leasinga i opcije plaćanja u dvije ili tri rate TTLC nudi i proizvode koji su dio 'Trade Cycle management' (TCM) filozofije. To su opcije kojima se putem leasing ugovora otplaćuje stvarni gubitak tržišne vrijednosti vozila te nakon isteka leasinga ugovora klijent vrlo lako može postojeće vozilo zamijeniti novim, bez dodatnih financijskih napora. Pretpostavka tomu je da je vozilo korišteno u skladu s pretpostavljenom ugovorenom kilometražom, redovno održavano i da mu je opće stanje uredno, odnosno u skladu s normalnim trošenjem.

Proizvodi iz paketa 'Trade Cycle Management' su:

TOYOTA EASY: financijski leasing s niskom, prihvatljivom mjesečnom ratom i povećanim iznosom posljednje, tzv. 'balon rate'. Klijent je ekonomski vlasnik vozila i po isteku ugovora samostalno odlučuje što želi učiniti s vozilom – hoće li ga zadržati/otkupiti, prodati Toyotinom trgovcu te uzeti novi model ili reprogramirati postojeći ugovor i nastaviti s otplatom.

  • +42
Toyota Corolla Cross: hrvatska premijera Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

OPERATIVNI LEASING: klasični leasing proizvod s fiksnom ratom, posebno atraktivan poslovnim korisnicima, a za koji se može dobiti ponuda u svakom Toyota salonu odmah, pa i za električna vozila poput Toyote bZ4X, sve zahvaljujući kvaliteti i dugotrajnosti Toyotinih motora i baterija.

FULL-SERVICE LEASING: osim što klijent ima fiksnu nepromjenjivu ratu za vozilo, fiksna cijena zajamčena je i za sve ugovorene dodatne, odnosno uključene usluge poput guma te redovnog i proširenog održavanja. Nepromjenjiva je cijena koja se plaća za dijelove i rad cijelo vrijeme trajanja Ugovora o leasingu.