POZIVA NA OZBILJNOST

Zvizdić: Vlasti Republike Srpske blokiraju europski put BiH

21.06.2016 u 17:37

Bionic
Reading

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić upozorio je u utorak kako je ta zemlja na kritičnoj točki u odnosu na proces europskih integracija jer do kraja tjedna mora biti potvrđen postignuti dogovor s Europskom unijom o prilagodbi privremenog trgovinskog sporazuma odnosno o otvaranju tržišta za bescarinski uvoz iz Hrvatske

'BiH je u iznimno važnom trenutku. Vrijeme je da se pokaže maksimalna ozbiljnost i odgovornost prema obvezama preuzetim potpisivanjem izjave o opredjeljenosti za europske integracije', kazao je Zvizdić na izvanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu sazvanoj zbog odbijanja vlasti Republike Srpske da podupru dogovor koji su bosanskohercegovački pregovarači postigli s onima iz Europske komisije.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić odbio je dati suglasnost na postignuti dogovor uvjetujući to pristankom vlade Republike Srpske.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik u utorak je u istupu pred parlamentom RS potvrdio kako postignuti sporazum smatra štetnim i neprihvatljivim za interese tog entiteta, ustvrdivši kako će bescarinski uvoz prehrambenih proizvoda iz Hrvatske 'uništiti' domaću proizvodnju.

Zvizdić je pak podsjetio kako su se posebnom izjavom potpisanom u veljači 2015. svi lideri političkih stranaka iz BiH obvezali poduprijeti reforme koje će zemlju povesti ka članstvu u EU što bi sada trebalo dokazati na konkretnom primjeru.

'Svi su se obvezali na tome raditi aktivno a ne samo deklarativno', kazao je Zvizdić. Pojasnio je kako je u nedavnim razgovorima s ministrom vanjskih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom dobio naznake da bi najkasnije sredinom srpnja mogao biti otvoren postupak razmatranja zahtjeva BiH za odobravanje statusa kandidata za članstvo u EU. Uvjet za to ostaje puno prihvaćanje rezultata pregovora o prilagodbi privremenog trgovinskog sporazuma.

U tom bi slučaju Vijeće EU-a za vanjske poslove na sjednici zakazanoj za 18. srpnja naložilo Europskoj komisija da počne pripremati izvješće o kandidaturi BiH. 'Ako propustimo ovu šansu, nisam siguran da ćemo uskoro imati novu', kazao je Zvizdić.

Ustvrdio je kako su prilagodbe privremenog trgovinskog sporazuma 'dobro ispregovarane' ilustrirajući to tvrdnjom kako je BiH jedina zemlja u regiji koja je dobila mogućnost postupnog prihvaćanja kvota za bescarinski uvoz iz EU kao i povećanje kvota za izvoz svojih proizvoda.

Dodao je kako je Eurpska komisija istodobno pokazala spremnost za veće otvaranja fondova koji bi dali poticaj poljoprivredi BiH.

'Prava je tema zašto BiH ne povlači fondove namijenjene poljoprivredi', kazao je Zvizdić podsjećajući kako je problem u stajalištu entiteta zbog čega se svake godine gubi između 80 i 100 milijuna eura mogućih poticaja.

Bez tih novaca poljoprivrednici u BiH ostaju jer nema suglasnosti o jedinstvenoj državnoj strategiji za razvitak poljoprivrede a nje opet nema jer vlasti RS inzistiraju da to ostane u isključivoj ovlasti entiteta.