NA UDARU CIJELO RUKOVODSTVO

Žužul optužen za utaju poreza

02.01.2013 u 17:39

Bionic
Reading

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv kompletnog rukovodstva Radničkog nogometnog kluba Split iz sezone 2010/2011, odnosno iz doba najvećih uspjeha: na udaru su se našli predsjednik i neslužbeni vlasnik kluba Slaven Žužul, bivši sportski direktor Nenad Pralija, tajnik Špiro Barbarić i knjigovotkinja Snježana Blažević

Tajkunu Žužulu ovo je prva optužnica jer se slučaj navodnog dvostrukog bojanja tunela na autocesti Split - Zagreb i dalje nalazi u fazi istrage, dok je još uvijek u postupku i slučaj navodnog izvlačenja novca iz Brodosplita, gdje je njegova tvrtka Skladgradnja godinama bila najveći kooperant. Najnoviji predmet odnosi se 'tek' na utaju poreza jer je od lipnja 2010. do svibnja 2011. svoje igrače RNK Split plaćao 'na crno', pa DORH računa da je na taj način državni proračun oštećen za 8,8 milijuna kuna. Službeno je optužen i sam RNK Split kao pravna osoba.

Mladen Bajić očito ima 'pik' na Žužula i svim silama ga nastoji pospremiti iza rešetki: u ovom slučaju istraga je pokrenuta prije nešto više od godine dana, no tada se tvrdilo da su igrači vraćali dio novca koji im je isplaćivan na ruke te da su time podmićivani nogometni suci. Nakon što je ispitano nekoliko desetaka osoba, među kojima i svi igrači, ništa od toga nije dokazano pa je optužnica spala na običnu utaju poreza - što u hrvatskom nogometu i nije neko revolucionarno otkriće. Dapače, zanimljivo je da se upravo iznos od 8,8 milijuna kuna spominjao u istrazi koja je obuhvaćala puno dulje razdoblje, pa će biti zanimljivo vidjeti kako su istražitelji otkrili da je cijela svota utajena u manje od godine dana, odnosno nakon što je Split izašao iz stečaja i nakon što je Žužul postao gazda.

Priopćenje o ovoj optužnici DORH je objavio na svojim internet stranicama, gdje tvrde da je Žužul 'kao stvarni voditelj RNK Split' naredio da se igrači isplaćuju bez evidentiranja u poslovnim knjigama kluba, dakle i bez plaćanja poreza i doprinosa. Pralija, Barbarić i Blažević po njima su bili tek izvršitelji, pa se pretpostavlja da će biti optuženi samo za pomaganje.

U samom RNK Split nisu željeli komentirati optužnicu protiv kluba i njegovog vodstva jer im još uvijek nije ni uručena, pa u činjenici da je javnost doznala prije njih vide jedan dio Bajićeve urote protiv Žužula. U svakom slučaju, najavili su žalbu.

Bit će zanimljiv i položaj Nenada Pralije, koji je prije samo mjesec dana imenovan na mjesto koordinatora Omladinske škole Hajduka. Po starom Zakonu o sportu morao bi biti udaljen sa svih dužnosti sve do okončanja sudskog postupka, no u izmjenama zakona koncem prošle godine ova odredba je izbrisana. Ministar sporta Željko Jovanović nedavno je u razgovoru za tportal najavio njeno ponovno vraćanje, pa je očito da će upravo o ozbiljnosti njegove najave ovisiti Pralijina budućnost u nogometu.