ŠTETA OD 20 MILIJUNA KUNA

Žužul i tri direktora puštena da se brane sa slobode

14.10.2010 u 18:37

Bionic
Reading

Vukasović, Klarić, Žužul i Poljak kroz tunel su privedeni istražnom sucu Slavku Lozini. Policija im stavlja na teret da su za 11,5 milijuna kuna oštetili Brodosplit, a za još 8,5 milijuna državni proračun

Dvojica bivših direktora splitskog brodogradilišta, Goran Vukasović i Domagoj Klarić, zatim suvlasnik Skladgradnje Slaven Žužul te knjigovođa tvrtke Josip Poljak privedeni su istražnom sucu splitskog Županijskog suda Slavku Lozini u četvrtak nakon 17 sati. Novinari i fotoreporteri nisu bili u prilici svjedočiti dovođenju jer su sva četvorica provedena kroz tunel koji povezuje zgrade policije i suda.

Nakon četiri i pol sata ispitivanja sudac Lozina je odbio prijedlog Državnog odvjetništva za pritvorom, te je svu četvoricu pustio da se brane sa slobode.

Kako neslužbeno doznajemo, sva četvorica sumnjiče se za kazneno djelo zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, a iznos štete koja im se stavlja na teret dosegnuo je 20 milijuna kuna.

U prvom dijelu kaznenih prijava radi se o 11,5 milijuna kuna, za koliko je splitsko brodogradilište oštećeno sklapanjem ugovora protivno Zakonu o javnoj nabavi tijekom 2005. i 2006. godine. Skladgradnja je upravo u to doba izrasla u najvećeg kooperanta splitskog škvera, i to na vrlo unosnim poslovima antikorozivne zaštite brodova, a policija sumnja da su cijene radova bile znatno više od predviđenih.

Žužula
se dodatno tereti da je u istom razdoblju izbjegao platiti čak 8,4 milijuna kuna obveza prema državnom proračunu te da je time počinio kazneno djelo protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja. Kako se neslužbeno doznaje, on sam tijekom policijskog ispitivanja negirao je krivnju.

Inače, i uhićeni direktori i Žužul u kuloarima se već godinama označavaju kao Sanaderovi ljudi. Upravo tijekom 2005. i 2006. godine – dok je Nadzornim odborom Brodosplita predsjedao ministar Branko Vukelić – Splitom se pronio glas da Skladgradnja ima prioritet pri naplati svojih potraživanja od škvera. Jedan od članova NO-a, sindikalist Zvonko Šegvić, tada je podnio ostavku, no danas nije želio previše komentirati uhićenja.

'Tada sam napustio Nadzorni odbor, to sve govori. U suprotnome, možda bih i ja završio s nekom kaznenom prijavom', kazao nam je Šegvić.